Вінницькі лісівники успішно виконали комплекс весняних лісокультурних та лісозахисних заходів

Другого квітня 2019 року під головуванням начальника ВОУЛМГ А.О. Бондаря відбулося засідання колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, на якому підведено підсумки лісокультурної кампанії 2019 року, розглянуто питання ведення мисливського господарства, стану охорони праці на підприємствах ВОУЛМГ.
 
Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Бондар А.О., відкриваючи колегію, наголосив на тому, що державні лісогосподарські підприємства Вінниччини повністю виконали весь комплекс весняних лісокультурних робіт, в цей пожежонебезпечний період забезпечують належний рівень охорони та захисту лісу. 
На землях держлісфонду проведено лісовідновлення на площі 925 га (98% до плану), доповнення лісових культур на площі 198 га (100%), створено 32 га нових лісів (82%).
Анатолій Омелянович підкреслив, що лісівники області в скрутному фінансовому становищі, в умовах різкого зменшення реалізації деревини заробляють кошти і вкладають їх у створення державних лісів. Держава на ведення лісового господарства коштів не виділяє!
Тому вимога до директорів держлісгоспів одна-єдина: організувати ефективне використання всіх лісових ресурсів для отримання максимальних фінансових надходжень. Самофінансування лісогосподарського виробництва – запорука стабільної роботи держлісгоспів. І значна роль у фінансовому забезпеченні належить саме мисливському господарству. Так у ДП «Іллінецький лісгосп», ДП «Тульчинське ЛМГ», ДП «Дашівське ДЛМГ» самоокупність мисливського господарства відповідно складає 125,3%, 122,1%, 103,2%.
Держлісгосп має ефективно використовувати не лише деревину, а й водні, земельні ресурси, рекреаційні можливості, теплично-парникове господарство, побічне користування...
Анатолій Омелянович особливо наголосив на тому, що кожен лісівник на своєму робочому місці, в побуті має бути взірцем професіоналізму, порядності, скромності. Бо імідж галузі, статус лісівника в суспільстві залежить від кожного працівника галузі. Хто не працюватиме на позитивний імідж галузі, той в лісовому господарстві не працюватиме взагалі.
З основними доповідями порядку денного виступили перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства В.І. Діденко, завідувач сектору мисливського господарства В.А. Мельник, головний спеціаліст відділу лісових ресурсів В.В. Сагалатий.
В роботі колегії взяли участь мисливствознавці держпідприємств лісового господарства області та районні мисливствознавці, викладач-методист навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Вінницької області В.М. Гречка.
На засідання колегії А.О. Бондар та заступник керівника виконавчого апарату Вінницької обласної ради І.І. Кухарчук виконали почесну місію: за заслуги перед українським народом вручили інженеру-мисливствознавцю ДП «Хмільницький лісгосп» В.В. Ткачу Грамоту Верховної Ради України!
А.О. Бондар акцентував увагу на співпраці з органами виконавчої влади і місцевого самоврядування в питаннях виділення земель під заліснення, проведення весняної лісокультурної кампанії та Всеукраїнської акції "Майбутнє лісу – в твоїх руках". Лише з 21 березня, з початку старту акції, в спільних заходах зі створення лісів взяли участь майже 5000 представників влади, громадських організацій, журналістів, членів учнівських лісництв, студентів. Разом створено 156 га лісів, проведено 200 лісівничо-просвітницьких заходів.
Перед директорами держпідприємств поставлено завдання: постійно інформувати громадськість, органи державної виконавчої влади і місцевого самоврядування про роботу лісівників, збереження лісів від пожеж.
Бондар А.О. підкреслив, що вся робота держпідприємств лісового господарства області має бути економічно максимально ефективною. 2018 рік яскраво продемонстрував, що трудові колективи держлісгоспів готові виконувати поставлені державою завдання, уміють ефективно господарювати. І плани, доведені до вінницьких лісівників на 2019 рік, є реальними. Їх виконання є обов’язковим!