«Бронза» у трудовому суперництві – у жмеринських лісівників

 
Традиційно за підсумками роботи за певний період серед держлісгопів Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства визначають лідерів трудового суперництва. За результатами господарсько-фінансової діяльності за третій квартал 2022 року перше, друге та третє місце посіли відповідно Вінницький лісгосп, Тульчинське лісомисливське господарство, Жмеринський лісгосп.
ДП «Жмеринський лісгосп» сьогодні є одним із найбільших за площею державного лісового фонду підприємством. А це 51,2 тис. га лісових угідь. На цій території функціонує 14 лісництв: Барське, Вендичанське, Джуринське, Жмеринське, Івашковецьке, Копайгородське, Котюжанське, Людавське, Могилів-Подільське, Моївське, Мурованокуриловацьке, Ярошинське, Ялтушківське, Ямпільське. Підприємство багато років успішно очолює сильний лісівник-практик Бендера П.В., незамінним помічником, чудовим менеджером у роботі підприємства є головний лісничий Мацюк С.О.
При визначенні кращих держпідприємств у трудовому суперництві до уваги береться стан лісового господарства та лісових культур (об’єми заготовленого насіння, вирощеного посадкового матеріалу, успішність лісокультурної кампанії, відсоток приживлюваності культур і т. д.), рівень охорони та захисту лісів (ефективність роботи рейдових бригад), стан мисливського господарства, лісозаготівельна та деревопереробна діяльність, рівень механізації при створенні та догляді за лісовими культурами. Враховується і критерій зростання обсягів реалізованої продукції, продуктивність праці, стан розрахунків підприємства по податках та обов’язкових платежах, стан оплати праці.
Чистий дохід від реалізації продукції у ДП «Жмеринський лісгосп» склав понад 165 млн. грн. За дев’ять місяців поточного року реалізовано лісопродукції на суму понад 156 млн. грн., продукції переробки деревини – 9 млн. грн.
На підприємстві працює 307 штатних працівників. На одного штатного працівника реалізовано за цей період продукції на суму понад 538 тис. грн.
Отримані надходження лісгосп спрямовує на проведення лісокультурних заходів, відтворення лісів, охорону державного лісового та мисливського фонду, закупівлю відповідної техніки та обладнання, догляд лісових культур, створення сучасних умов праці для лісівників. Спрямовано на ведення лісового та мисливського господарства за даний період 149 млн. грн. власних коштів. Капітальні інвестиції склали 7,5 млн. грн.
На підприємстві завершено осінню посадку лісу на виконання програми Президента України «Зелена країна». Створено 10 га лісових культур. Завершено збір лісового насіння, усього лісництва заготовили 22 тонни.
Жмеринський лісгосп є вагомим наповнювачем державної казни. За 9 місяців усього на користь держави (податки, збори, ЄСВ) сплачено більше 70,5 млн. грн.
Важливим питанням на сьогодні є забезпечення населення та соціальної сфери дров’яною сировиною. Так, станом на кінець жовтня лісгосп реалізував на енергоринок області 42 тис. кбм дров. Жмеринські лісівники постійно удосконалюють виробничі процеси для покращення фінансово-економічного стану підприємства. У складних суспільно-економічних умовах не лише зберігають робочі місця, а й підвищують рентабельність лісогосподарської діяльності, лісозаготівельного та деревообробного виробництва.