Лісівники Вінниччини – дбайливі господарі лісу

Навесні лісівники виконують найважливішу роботу – посадку лісу. У цьому році лісогосподарські держпідприємства Вінниччини під час весняної лісокультурної кампанії відтворили ліси на площі 1010 га. У рамках проведення Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу - у твоїх руках» створено 156 га лісових культур, у цій нелегкій роботі взяло участь майже 5 тис. школярів та студентів, представників місцевої влади, громадськості, ЗМІ та населення.
На цьому акцентував увагу присутніх перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства В.І. Діденко під час квітневого засідання колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.
У кожної пори року є свої особливості і відповідне навантаження для лісівників у циклі лісокультурних робіт. Так, протягом усього року заготовляють лісове насіння, залежно від породи. Уже за І квартал 2019 року лісгоспами Вінницького ОУЛМГ заготовлено 316 кг  лісового насіння при плані 275 кг (115%), в тому числі хвойних – 254 кг, листяних – 62 кг. Усе заготовлене насіння пройшло відповідну перевірку. 
Весною створено 43 га плантацій новорічних дерев. Адже лісівники заготовляють зелені красуні виключно зі спеціальних ділянок, без шкоди довкіллю. А це - близько 170 тис. шт. саджанців та сіянців ялини європейської, сосни звичайноїта кримської, ялиці білої.
Кошти від реалізації новорічних дерев лісівники Вінниччини спрямовують на розвиток лісового та мисливського господарства. Як і кошти, отримані від реалізації  садивного матеріалу. За минулий рік лісгоспами реалізовано садивного матеріалу (у тому числі декоративного) на суму 2,1 млн. грн.
Лісове господарство – відповідальна та важка галузь, яка потребує постійної уваги, значних фінансових та фізичних ресурсів. Лісівники Вінниччини на совість виконують свою основну місію – відтворення лісів. Віктор Іванович наголосив, що слід приділяти більше уваги якості та асортименту заготовлюваного насіння, збільшити обсяг заготівлі лісового насіння шпилькових порід, звернути увагу на стан  лісових розсадників, активно вирощувати та реалізовувати садивний матеріал, у тому числі з закритою кореневою системою, продовжувати роботу з облаштування крапельного поливу в лісових розсадниках.