Жмеринські лісівники вирощують у лісах Вінниччини горіх чорний

 
На Вінниччині триває весняне садіння лісу, під час якого лісгоспи Вінницького ОУЛМГ планують створити 720 га лісових культур. Триває акція "Створюємо ліси разом" на виконання програми Президента України "Зелена країна".
Основною лісотвірною породою подільських дібров є дуб звичайний. А задля того, щоб майбутні покоління українців мали високопродуктивні лісові насадження, лісівники Вінниччини висаджують інші цінні деревні види, серед яких чільне місце займає горіх чорний. Вводять його у склад культур під час цьогорічної лісокультурної кампанії і жмеринські лісівники.
Сьогодні усі лісництва ДП "Жмеринський лісгосп" (директор - Бендера П.В., головний лісничий - Мацюк С.О.) для весняної посадки лісу використовують власний посадковий матеріал. З горіхом чорним планується створити 99 га майбутнього лісу, з них 2 га – це чисті культури горіха чорного, але в більшості горіх чорний вводиться як супутня порода. Для цього буде висаджено 73,2 тис. шт. сіянців. Минулого року у теплично-парниковому господарстві лісгоспу було вирощено 104 тис. шт. стандартних сіянців горіха чорного, тож садивного матеріалу більш, ніж достатньо.
Горіх чорний – інтродуцент родом з Північної Америки, який раніше у лісах Вінниччини не зростав. За словами головного лісничого Мацюка С.О., дана порода надзвичайно добре акліматизувалась в нашій місцевості. Почувається прекрасно у сусідстві з дубом звичайним.
Відзначається інтенсивним ростом, особливо в молодому віці: щорічний приріст у висоту може досягати до 1,5 метра (у залежності від погодних умов), в діаметрі – до 2 см.
А ще ця порода стійка до хвороб, шкідників, зимо- та посухостійка. Це особливо актуально у зв’язку із глобальними процесами зміни клімату та зниженням рівня ґрунтових вод.
До речі, найпершими розпочали вирощувати горіх чорний на Вінниччині держлісгоспи півдня області. Зокрема найбільша в області площа насаджень горіха чорного у ДП «Жмеринський лісгосп». Саме тут – насадження горіха чорного, найстаріші в області і, можливо, в Україні. У Вендичанському лісництві (квартал №54)  є ділянка із 107-річними насадженнями, у Моївському лісництві (квартал №75) – ростуть насадження віком майже 90 років. 
Загалом держпідприємства лісового господарства Вінниччини вирощують горіх чорний понад 30 років. Очільник Вінницького ОУЛМГ Анатолій Бондар підкреслює, що таким чином лісівники створюють для нащадків не просто ліс як джерело кисню, а саме високопродуктивні та біологічно стійкі, цінні лісові насадження. Бо деревина горіха чорного втричі цінніша за деревину дуба звичайного.