Зберегти і примножити лісову фауну – важливе завдання лісівників Вінниччини

 
Мисливське господарство – невід’ємна складова частина лісового господарства. І держпідприємства Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства постійно шукають способи збереження та примноження лісової фауни, підтримують культуру та найкращі традиції цивілізованого полювання, навіть в умовах повного самофінансування та штучно створеного у суспільстві негативного образу мисливця.
Цей особливий рік, що минає, дещо відобразився і на стані ведення мисливського господарства Вінниччини. В умовах карантину все ж відбулися відкриття усіх сезонів полювання. А це такі важливі і святкові моменти для всіх справжніх мисливців. Мисливствознавці, державна лісова охорона, єгерський склад лісгопів Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства провели трохи більше, ніж у попередньому році, охоронних рейдів. А ще цього року на Вінниччині мисливці добули рекордну кількість хижаків – вовків і шакала.
На жаль, браконьєрство та низька культура полювання є серйозною проблемою українського сьогодення. Єгерська служба та державна лісова охорона підприємств лісового господарства ведуть постійну боротьбу з порушниками правил полювання.
З початку 2021 року проведено 697 рейдів, у яких узяло участь 2127 людини. Під час рейдів виявлено 292 порушники правил полювання, з яких стягнено штрафів на суму 79508 грн. Сума пред’явлених збитків склала 168 тис. грн. Порушення правил полювання фіксувалися найрізноманітніші. В основному це полювання без відповідних документів, у заборонений час доби, у забороненому місці чи забороненим знаряддям полювання тощо.
Щільність мисливських тварин має бути оптимальною. Як і щільність шкідливих хижаків. Адже коли їх забагато, зменшується кількість інших видів. Хижаки нападають і на свійських тварин. А також вони є переносниками небезпечної інфекційної хвороби – сказу. Тому їхня чисельність контролюється згідно санітарно-ветеринарних норм і здійснюється постійний моніторинг працівниками державної лісової охорони та єгерськими службами держпідприємств ВОУЛМГ. До так званих шкідливих хижаків відносять вовків, лисиць, бродячих котів та собак. А останні чотири роки на Вінниччині добувають і шакалів. Тож упродовж сезонів полювання 2021 року єгерський склад, мисливствознавці та мисливські бригади на території мисливських угідь Вінницького ОУЛМГ добули 11 вовків, 1 шакала, 716 лисиць, 760 бродячих собак, 194 коти, 161 сіру ворону.
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ