Визначено лідерів трудового суперництва держпідприємств лісового господарства області у першому півріччі цього року

Лідерами трудового суперництва між державними лісогосподарськими підприємствами Вінницького ОУЛМГ за результатами діяльності у першому півріччі цього року стали ДП «Дашівське досвідне лісомисливське господарство» (1 місце), ДП «Вінницький лісгосп» (2 місце) та ДП «Тульчинське лісомисливське господарство» (3 місце).


В ході виїзної колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, яка проходила 7 серпня 2018 року в ДП «Бершадський лісгосп», начальник ВОУЛМГ Анатолій Бондар проаналізував роботу держпідприємств лісового господарства Вінниччини в першому півріччі 2018 року, окреслив коло актуальних питань, які держава ставить перед лісівниками до кінця року та оголосив лідерів трудового суперництва в першому півріччі цього року. Ними стали ДП «Дашівське досвідне лісомисливське господарство» (1 місце), ДП «Вінницький лісгосп» (2 місце) та ДП «Тульчинське лісомисливське господарство» (3 місце) - директори Кавуненко В.В., Попельнюк В.В., Поліщук В.А., головні лісничі Криса В.Д., Ільченко Є.В., Кілимник Г.П.

При визначенні кращих держпідприємств у трудовому суперництві до уваги береться стан лісового господарства та лісових культур (об’єми заготовленого насіння, вирощеного посадкового матеріалу, успішність весняної лісокультурної кампанії, відсоток приживлюваності культур і т. д.), рівень охорони та захисту лісів (ефективність роботи рейдових бригад), стан мисливського господарства, лісозаготівельна та деревопереробна діяльність, рівень механізації при створенні та догляді за лісовими культурами. Враховується і критерій зростання обсягів реалізованої продукції, продуктивність праці, стан розрахунків підприємства по податках та обов’язкових платежах, стан оплати праці.

Варто зазначити,  що лідери трудового суперництва спромоглися досягнути взірцевих показників у роботі своїх лісогосподарських підприємств як у сферах лісорозведення, лісовідновлення, так і успішного ведення мисливського господарства, деревопереробної діяльності

 

Приміром, В ДП «Вінницький лісгосп» на ведення лісового та мисливського господарства у першому півріччі було спрямовано 50,5 млн. грн., в ДП «Тульчинське ЛМГ» - 43,3 млн. грн. У 2018 році ДП «Тульчинське ЛМГ» створило 116 га лісових культур на площі держлісфонду та 5 га захисних насаджень, ДП «Вінницький лісгосп» - 131 га лісових культур в землях держлісфонду . Обсяг реалізованої Вінницьким лісгоспом продукції за 1 півріччя становить 52,6 млн. грн, Тульчинським ЛМГ -  46,3 млн. грн. Сплачено податків до зведеного бюджету в сумі 18 мл. грн. (Вінницький лісгсоп) та 14,7 млн. грн. (Тульчинське ЛМГ)

Останнім часом у ДП «Тульчинське ЛМГ» виконано значні обсяги робіт із створення бази для вирощування декоративного посадкового матеріалу, побудовано сучасне насіннєве сховище, яке забезпечує зберігання лісового насіння з дотриманням належних умов.

В ДП «Вінницький лісгосп» ще в минулому році розпочали вирощувати саджанці із закритою кореневою системою, коли й було облаштовано теплицю площею 500 кв. м. В 2017 році було вирощено близько 100 тис. шт. посадкового матеріалу, а в цьому році вінницькі лісівники планують виростити не менше 250 тис. шт. стандартного посадкового матеріалу із закритою кореневою системою. При цьому, буде вирощено 160 тис. шт. саджанців дуба звичайного, понад 50 тис. шт. – модрини європейської, 30 тис. шт. – дугласії та більше 10 тис. шт. – береки лікарської. 

Що ж стосується державного підприємства «Дашівське досвідне лісомисливське господарство», то впродовж останніх років воно є беззмінним лідером трудового суперництва серед держпідприємств лісового господарства Вінниччини. Незважаючи на те, що підприємство є спеціалізованим мисливським господарством, тут успішно займаються лісовим, сільським господарством, декоративним посадковим матеріалом та побічним користуванням. За підсумками трудового змагання серед споріднених підприємств обласного управління лісового та мисливського господарства дашівські лісівники знову вибороли почесне перше місце.

Дашівське підприємство – яскравий взірець ефективного поєднання ведення мисливського господарства з вирощуванням високоякісних лісових культур. Тут вміло займаються водночас і лісовим господарством, і мисливством. ДП «Дашівське ДЛМГ» має різні за віком та схемами змішування лісові культури з головною породою дуба звичайного за участю супутніх порід горіха чорного, модрини європейської, черешні і т.п. Виконано значний обсяг робіт по облаштуванню  розсадників головних лісових порід, декоративного посадкового матеріалу, теплиць та парників.

На підприємстві максимально розвинута інфраструктура мисливського господарства: мисливський готель, лісівничий еколого-просвітницький комплекс, кормові поля, вольєри, підгодівельні майданчики, вежі для індивідуального та облавного полювання, годівниці, солонці, піднавіси для збереження корму, водопої, місця для розробки дичини, технічний пункт для реєстрації учасників полювання та проведення інструктажу, лісівничо-екологічні просвітницькі пункти, рекреаційні зони з облаштованими місцями для розведення вогнища, місцями для відпочинку.

В мисливських угіддях постійно збільшується поголів’я диких тварин. Так, станом на лютий 2018 року тут нараховується: оленя благородного – 145 голів, оленя плямистого – 290 голів, лані – 15, козуль – 820, дикого кабана - 280. Самоокупність мисливського господарства за 2017 рік склала 104%, але,  відповідно, і витрати на охорону та відтворення мисливської фауни тут найвищі серед інших держлісгоспів області.