Нові стандарти деревини діятимуть із наступного року

Відповідно до програми діяльності Кабінету Міністрів України та згідно з наказом державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр з питань стандартизації, сертифікації та якості» від 12 грудня 2015 року, в Україні скасовуються нормативні документи, розроблені до 1992 року. З 1 січня 2019 року відбудеться перехід на національні стандарти, гармонізовані з європейськими, та відповідно перехід електронного обліку деревини та поєднаного з ним бухгалтерського обліку на нові стандарти оцінки деревини.
Про це йшлось на виробничій нараді  під керівництвом начальника Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства А.О. Бондаря. З 1 січня втрачають чинність нормативні документи з визначення розмірно-якісних характеристик лісоматеріалів, якими користуються вітчизняні лісогосподарські та деревообробні підприємства. На підставі цього було видано наказ Держлісагентства України від 30 жовтня 2018 року № 910, яким зобов’язано начальників обласних управлінь та керівників лісогосподарських підприємств з 1 січня 2019 року припинити використання у своїй господарській діяльності нормативних документів, розроблених до 1992 року, що регламентують розмірно-якісні характеристики лісоматеріалів. Відтак провести організаційні заходи щодо підготовки матеріально-технічної бази в системі організації лісозаготівельного виробництва із урахуванням вимог національних стандартів та взяти під особистий контроль забезпечення чинними національними стандартами.
Національні стандарти розроблені ще 2002 та 2005 роках, однак не були запроваджені в дію. У зв’язку з введенням нових стандартів оцінки якості деревини, сортиментну структуру рубок головного користування на 2019 рік лісові господарства мають формувати за новими стандартами. Для полегшення першого періоду переходу підприємств галузі до нової системи стандартизації технічним комітетом України із стандартизації лісових ресурсів була розроблена коригуюча форма на класифікацію лісоматеріалів. Форма є наближеною до реальної класифікації за якістю лісоматеріалів різних порід деревини, що представлена на українському ринку деревної сировини. 
При вимірюванні колод зараз в Україні основним є поштучний метод, обсяг визначають за верхнім діаметром і сортують колоди за трьома сортами, а ГОСТи передбачають заготівлю близько 30 різних сортиментів.
У країнах Євросоюзу колоду вимірюють за серединним діаметром і сортують за чотирма класами якості – А, В, С, D для хвойних та твердолистяних порід дуба, бука, клена, ясена; і за трьома класами якості – А, В, С для м'яколистяних порід (тополі). Національні стандарти ДСТУ, розроблені на основі європейських, можна поділити на такі категорії:
– методи вимірювання і визначення обсягу круглих лісоматеріалів;
– методи вимірювання ознак деревини і біологічних пошкоджень;
– розмірна класифікація листяних і хвойних пиломатеріалів;
– правила сортування круглих лісоматеріалів за породами.
До класу якості А належать лісоматеріали найвищої якості, які переважно походять з нижньої частини колоди, із чистою деревиною або з незначними вадами, які не обмежують її використання. До класу якості В належать лісоматеріали середнього класу якості, без особливих вимог до чистої деревини та сучками із середніми розмірами для кожної породи. Клас С включає лісоматеріали нижче середньої якості з вадами, які не суттєво знижують природні властивості деревини. До класу якості D належать лісоматеріали, що не відповідають вимогам попередніх класів, але з яких ще може бути отримано пиломатеріали для подальшого використання. Всі інші лісоматеріали круглі повинні класифікуватися або як деревина дров’яна для промислового використання, довжиною 2,0-4,0 м (виробництва трісок технологічних чи паливного призначення, розколювання на паливну деревину тощо), або як дров’яна деревина для непромислового використання, довжиною до 2,0 м (може бути реалізована виключно приватним особам – громадянам України).
Ці стандарти тісно пов'язані з європейськими термінологічними стандартами EN (8). Впровадження європейської методології стандартизації і принципів торгівлі лісоматеріалами досить ефективне і для внутрішнього українського ринку. Тому до кінця року перед фахівцями як лісівничої, так і деревообробної галузей стоїть завдання вивчити нові стандарти і почати впроваджувати їх у роботу.