Мінералізовані смуги захищають ліси від пожеж

Пожежа – велике лиху для лісу! З початку квітня в лісах Вінниччини оголошено пожежонебезпечний період. У ДП "Жмеринський лісгосп" (директор - Бендера П.В., головний лісничий - Мацюк С.О.) здійснюють низку заходів для попередження пожеж. У першу чергу вартові зелених насаджень створюють мінералізовані смуги.
Цього року лісівниками ДП "Жмеринський лісгосп"  заплановано влаштувати 65 км мінералізованих смуг та доглянути вже існуючі 145 км. 
Для створення мінералізованих смуг використовують механізований спосіб: на відведеній ділянці проводять оранку ґрунту, при  цьому мінеральний шар ґрунту оголюється. Трава, хвоя, листя та інші матеріали, що здатні горіти, під час оранки присипаються землею. В процесі загорання зорана смуга перешкоджає поширенню вогню на ділянки лісового масиву.
Такі комплексні заходи не допускають поширення вогняної стихії на великі території лісових масивів. 
Зараз це особливо актуально. Адже активізувалися палії сухостою, які своїми діями завдають неабиякого лиха біосистемі. Наслідки можуть бути  катастрофічними не тільки для природи, а й для людства загалом! 
Нагадуємо, що в умовах воєнного часу умисний  підпал сухої трави прирівнюється до диверсійної діяльності. Кожен виклик рятувальників на ліквідацію наслідків злочинних дій паліїв трави – це витрачання ресурсу, що може знадобитися на нагальні потреби нашої держави і у без того складні часи!
Вкотре лісівники Вінниччини звертаються до жителів області: не спалюйте суху траву, не руйнуйте рідну землю, цінуйте своє життя!