Лісівники Вінниччини створюють для України ліси попри всі труднощі

26 грудня під головуванням начальника управління А.О. Бондаря відбулося завершальне у 2019 році засідання колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.
На засіданні розглянули питання: про виконання підприємствами управління показників лісогосподарської, промислової діяльності та мисливського господарства за 2019 рік та перспективи роботи у 2020 році (доповідачі Діденко В.І. – перший заступник начальника управління; Колчанов А.В. – заступник начальника управління; Мельник В.А. – завідувач сектору мисливського господарства); про результати роботи підрозділів внутрішнього аудиту за 2019 рік по підприємствах лісового господарства (доповідач Крещенецький С.І. – головний спеціаліст управління); про підсумки антикорупційної діяльності по державних лісогосподарських підприємствах за січень-листопад 2019 року (доповідач  Густий В.А. – головний спеціаліст управління); про план роботи колегії облуправління на 2020 рік (доповідач Котенко В.Г. – заступник начальника управління).
Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Бондар А.О., відкриваючи засідання колегії, акцентував увагу на важливій події для лісового господарства. Днями Кабінет Міністрів України призначив головою ДАЛРУ Заблоцького А.В. Це прискорить формування керівного складу відомства, а відтак – сприятиме вирішенню ряду важливих для галузі питань.
У лісовому господарстві загалом залишається чимало болючих питань, зокрема недостатня реалізація, сплата податків. Попри це, держпідприємства лісового господарства Вінниччини виконують першочергове завдання - створення лісів, зазначив А.Бондар.
У 2019 році держпідприємствами лісового господарства Вінниччини відтворено 1049 га лісів. У 2020 році заплановано відтворити 902 га.
Анатолій Омелянович вкотре наголосив на важливості якісного проведення всіх необхідних лісокультурних заходів. Це стосується і доглядів за культурами, і рубок доглядів. Вимога начальника управління принципова, стратегічна: проблеми сьогоднішнього дня пройдуть, вирішаться, а держава повинна мати в майбутньому високоякісні ліси, які принесуть українському народу користь. І ці ліси закладаються сьогодні!
Станом на сьогодні лісогосподарськими підприємствами Вінницького ОУЛМГ проведено догляди за лісовими культурами в держлісфонді на площі 13340 га (117% річного плану), в нових лісах – на площі 1302 га. Відповідно 71 і 83 % – це механізований догляд. Середня приживлюваність лісових культур становить 90,5 %.
За поточний рік у теплично-парниковому господарств лісгоспів вирощено 10,4 млн. шт. садивного матеріалу, в асортименті 53 породи деревоутворюючих та декоративних порід.
Важливим питанням залишається всихання лісів, спричинене дією шкідників та хвороб лісу. На жаль, останнім часом спостерігається динаміка до нарощування площ, уражених шкідниками та хворобами.
Останнім часом спостерігається позитивна динаміка у веденні мисливського господарства. Зокрема, покращився відсоток самоокупності. Загалом середній показник самоокупності становить 91,8%. 
Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Бондар А.О. привітав трудові колективи з прийдешніми святами, наголосив на тому, що керівництво держлісгоспів має насамперед подбати про кожного працівника, відзначити вклад ветеранів лісового господарства Вінниччини, матеріально й морально підтримати кожну людину!