Чечельницькі юні лісівники навчені цінувати ліс

ДП «Чечельницький лісгосп» (директор О.М. Сокиринський, головний лісничий М.В. Шахворостов) приділяє значну увагу еколого-просвітницькій роботі. Чечельницькі лісівники облаштували сім лісівничо–екологічних просвітницьких пунктів та два лісівничих еколого-просвітницьких центри. Вихованню підростаючого покоління лісівники приділяють особливу увагу. У зоні діяльності держлісгоспу функціонує два учнівських лісництва: «Паростки» Поповогребельської СЗШ І-ІІІ ст. (директор школи і педагог-наставник Р.Ю. Соколов, лісничий О.Д. Дяченко) та «Пролісок» Бритавської СЗШ І-ІІ ст. (директор школи Л.А. Лановлюк, педагог-наставник С.Л. Кирилко, лісничий М.М. Шевченко).
– Організація роботи учнівських лісництв – це дієва форма залучення учнівської молоді до охорони природи, – коментує Руслан Юрійович Соколов, директор Поповогребельської СЗШ, педагог-наставник учнівського лісництва «Паростки». – Співпраця школи та держлісгоспу має позитивну віддачу. У дітей виховується дбайливе ставлення до природи, розширюються та поглиблюються знання природничих наук. Школярі відчувають значну підтримку лісівників, і це мотивує їх бути більш активними та старанними, вони цікавляться, освоюють та розвивають навички роботи у лісовому господарстві. Чимало випускників здобувають вищу освіту для подальшої роботи у лісівничій галузі.
Учнівське лісництво «Паростки» створене у 2004 році. Юні лісівники вивчають основи лісознавства, працюють на лісових ділянках, на розсаднику та у теплиця пліч-о-пліч з лісівниками-наставниками, готують науково-дослідницькі роботи. Гарну теоретичну підготовку та практичні навички гідно оцінено численними грамотами та подяками, які отримують юні лісівники на різних природоохоронних конкурсах та змаганнях обласного та всеукраїнського рівнів. 
Учнівсько-лісівничу співпрацю ДП «Чечельницький лісгосп» та Поповогреблянської СЗШ, свій славний доробок практичної та науково-дослідницької діяльності вихованці успішно представили на обласному зльоті учнівських лісництв у листопаді цього року. Журі конкурсу оцінило старанно оформлену гарну виставку та змістовний виступ-презентацію юних лісівників. Окремо відзначили зразкове оформлення необхідної документації. У загальному підсумку вихованці учнівського лісництва «Паростки» зайняли третє місце у номінації «Виставка-презентація», а 9-класниця Уляна Шарапанюк здобула  друге місце за захист науково-дослідницької роботи у своїй віковій категорії.
Юні лісівники займаються науково-дослідницькою роботою з вивчення біологічних особливостей лісових дерев і чагарників, трав’янистих рослин, представників тваринного світу, рідкісних та зникаючих видів, занесених до Червоної книги України, проводять моніторинг стану лісових насаджень, експерименти. 
Учні із задоволенням допомагають своїм наставникам на виробництві. Протягом останніх п’яти років юні лісівники разом із лісівниками-професіоналами створили 55 га лісових культур, провели доповнення лісових культур на площі 25 га, доглянули за ґрунтом у лісорозсаднику (дуб, самшит, клен, горіх чорний) на площі 5,77 га. Обгороджено 42 мурашники, виготовлено 2500 шпаківень. Також школярі виготовляють годівнички для птахів, заготовляють насіння бур’янів для  зимової підгодівлі птахів.
Члени учнівського лісництва – активні учасники природоохоронних конкурсів, проектів, акцій: «Майбутнє лісу – у твоїх руках», «Мій рідний край – моя земля», «Ліси для нащадків», «Збережемо чисте довкілля», «Юннатівський зеленбуд», «Парки – легені міст і сіл» та багато інших.
Чечельницькі лісівники переконані, що всі знання, досвід та турбота, передані юним лісівникам, дадуть гарні плоди. Завдяки молоді, вихованій жити у гармонії з природою, Поділля завжди буде лісовим краєм.