Бершадські лісівники у своїй роботі використовують інноваційні технології

Інноваційні технології, комп’ютеризація давно стали частиною повсякденної роботи у різних галузях. Винайдено чимало цікавих ноу-хау і для лісового господарства. Бершадські лісівники йдуть у ногу з часом та випробовують сучасні технології, підвищуючи ефективність роботи держпідприємства.
Дедалі частіше звучать звинувачення на адресу лісівників, пов’язаних із незаконними рубками, неякісними та неправильними відводами лісосік. Часто навіть випадкова людська помилка розцінюється як умисний злочин. Від подібних інформаційних нападів потерпають усі лісогосподарські підприємства України. Тому державне підприємство «Бершадське лісове господарство» ще кілька років тому вжило заходів, щоб максимально обмежити вплив людини, мінімізувати її участь у складенні відводів лісосік та проведенні обліку дерев. Тепер основну частину цієї роботи у держлісгоспі роблять… комп’ютери!
Підготовка планово-картографічних матеріалів – трудомістка та відповідальна частина роботи лісівників. Щорічно складаються проекти лісосік, в яких необхідно чітко вказати площі, межі лісосік, проаналізувати об’єм лісозаготівлі. У цьому процесі помилок чи похибок бути не може.
Чітко, безпомилково та швидко тепер працює майстер по відводу і таксації лісів з електронною системою GPS-знімання контурів ділянок та побудови планів. Вона складається із антени для прийому сигналу, GPS-приймача та програми GeoGis для обробки даних. У пам’ять пристрою завантажується карта місцевості, на яку потім за допомогою сигналу про місцезнаходження спеціаліста з приладом виставляються точки візирів та меж ділянки. Після збору необхідної інформації дані з пристрою можна скинути на комп’ютер через  USB-кабель, зв’язок Wi-Fi чи Bluetooth. Точність роботи системи, яку гарантує зв’язок із супутником, становить від 1 до 3 см. Тим більше, у цій місцевості вона працює відмінно. Навіть не всі контролюючі органи мають пристрої, які забезпечать настільки точну перевірку.
Для вимірювання дерев та інвентаризації лісу бершадські лісівники використовують електронну мірну вилку. Сучасний інструмент для інвентаризації лісу по формі схожий на свого дерев’яного попередника, але містить знімний контролер-накопичувач з дисплеєм та необхідними кнопками. Комп’ютер автоматично зберігає в пам’яті діаметр стовбура – з точністю до міліметра. Працівнику ж треба лише прикласти її до дерева і записати породу і тип (ділова, напівділова чи дрова). Цей електронний прилад має вбудований bluetooth-передавач та USB-порт, через які передається інформація на комп'ютер для подальшої обробки, всі необхідні обчислення здійснюються програмою і подальші втручання людини неможливі.
Під час виїзної колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства бершадські лісівники продемонстровали роботу електронної мірної вилки та GPS-приймача для проведення геодезичної зйомки ділянки та описали весь процес.
GPS-приймач у Бершадському держлісгоспі використовується для прокладання трас і картографування лісових доріг, для визначення площ при посадці лісу, для складення планів ділянок, де необхідно провести оздоровлення лісу, для рубок головного користування. Це обладнання дає можливість правильно відводити лісосіки, готувати якісно лісосічний фонд, страхує працівників від помилок, економить час та значно полегшує роботу.
Чітку, ефективну та контрольовану роботу забезпечує ДП «Бершадський лісгосп» супутникова система GPS-моніторингу транспорту та використання пального. У режимі онлайн на інтерактивній карті система дозволяє відстежити повний маршрут автомобіля, швидкість та погодинний графік руху, стоянки, використання пального... Бершадські лісівники такими системами GPS-моніторингу оснастили всі лісовозні автомобілі, трактори та автомобілі лісової охорони.
Звичним уже став для лісівників електронний облік деревини. Процес здійснюється за допомогою кишенькових персональних комп’ютерів або сучасних смартфонів зі встановленою спеціальною програмою, які здійснюють обмін інформацією між заготівельником та центральним рівнем системи за допомогою GSM-зв’язку. При відпуску та передачі деревини через Bluetooth-з’єднання дані передаються на портативний принтер для друку товарно-транспортних накладних.
Завдяки електронному обліку деревини можна простежити весь ланцюжок руху кожної колоди з моменту заготівлі до реалізації. Це унеможливлює нелегальний її відпуск, а отже сприяє збереженню лісів та забезпечує прозорість роботи лісового господарства. Також значно спрощує роботу майстрів лісу та майстрів лісозаготівель, забезпечує максимальну точність під час обчислень, скорочує час та полегшує роботу.
Бершадські лісівники переконалися, що обладнання однозначно виправдовує своє призначення та вкладені фінансові ресурси. Електронна техніка виключає будь-яке суб’єктивне втручання людини у складення планів лісосік, даних обліку деревини, страхує від помилок, економить час та кошти, забезпечує ефективну та прозору роботу.