Анатолій Бондар: «Як завжди, жмеринські лісівники спрацювали творчо, ефективно!»

Жовтневе виїзне засідання колегії обласного управління лісового та мисливського господарства на базі ДП «Жмеринський лісгосп» в черговий раз підтвердило дієвість такої форми роботи управління з підпорядкованими держпідприємствами. Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Бондар А.О., оглядаючи виробничі підрозділи держлісгоспу, наголосив на тому, що ДП "Жмеринський лісгосп" ефективно господарює в умовах, де в рубках головного користування дуже мало дубових насаджень. Але жмеринські лісівники оптимізували виробництво на отримання в даних умовах максимальних прибутків. Зрозуміло, більш прибутково мають можливість працювати ті держлісгоспи, у яких у головному користуванні є більш цінні породи дерев.
В умовах небагатої ресурсної бази жмеринські лісівники працюють ефективно. В держлісгоспі всі служби максимально зорієнтовані на споживача, тримають руку на пульсі ринку деревини. Тому навіть, як то мовиться, в умовах грабового держлісгоспу знаходять вихід із ситуації, дотримуються пропорційного балансу між надходженнями і витратами.
Добре володіють ситуацією на своїх виробничих підрозділах головний лісничий Мацюк С.О., лісничі Жмеринського, Людавського лісництв Горбатюк С.В., Зарицький В.М., головний інженер Гаврилюк А.Ф., начальник Жмеринського лісопункту Маєвський В.В.
Директор держпідприємства Бендера Петро Володимирович створив команду висококласних спеціалістів, які вміють рахувати кожну копійку, зменшувати затрати на всіх етапах виробничого процесу.
Під час огляду об’єктів держлісгоспу учасники виїзного засідання колегії відмітили, що жмеринські лісівники, як і два роки тому, не лише добре вивчили досвід роботи кращих держлісгоспів Вінниччини, запозичили в них багато корисного, передового, а й зуміли знову здивувати новинками. 
Це - по-сучасному обладнаними робочими місцями в адмінприміщенні, на нижньому складі, гарними побутовими умовами, створеними для працівників, сучасним лісівничим еколого-просвітницьким центром, облаштованими зонами відпочинку біля адмінприміщення Жмеринського лісництва та в лісівничо – екологічному просвітницькому пункті Людавського лісництва, використанням в роботі дрона «PHANTOM 4 ADVANCED», камер «ULTRA-GOSTHUNTER», власними розробками – спеціальним ланцюговим пристроєм для прочищення міжрядь від небажаної рослинності, протипожежними мобільними модулями.
На всіх оглянутих об’єктах жмеринські лісівники продемонстрували високу культуру виробництва. Оглядаючи добре впорядковану територію, робочі зони нижнього складу, учасники колегії обговорили питання технології раціонального розкряжування деревини, навантажувально-розвантажувальних робіт, роботи верхніх і нижніх складів, транспортування сировини до місць завантаження, розробки деревини на лісовій ділянці, використання контейнерних майданчиків, будівництва й експлуатації лісових доріг! Адже в такому складному господарстві дрібниць просто не може бути.
На повну потужність в держлісгоспі працює дровокольна дільниця. Якісні жмеринські колоті грабові дрова мають добрий попит на внутрішньому та зовнішньому ринках. 
Щорічно держлісгосп відтворює ліси на площі 125 га: лісовідновлення – 100 га, лісорозведення – 25 га. У постійному лісовому розсаднику Барського лісництва вирощується щорічно 850 тис. штук сіянців основних лісоутворюючих деревних та чагарникових порід. Лісового насіння заготовляється 8,3 – 9,5 тонн. Для вирощування декоративного посадкового матеріалу на базі Людовського лісництва побудовано три теплиці площею 450 кв. м із сучасним крапельним поливом. Тут вже вирощується більше 50 видів та форм декоративного посадкового матеріалу. На території Жмеринського лісництва створено вольєрне господарство площею 51,4 га.
Особливо прискіпливо учасники виїзного засідання колегії оцінювали стан різновікових лісових культур, доглянутих відповідно до технологічних вимог. Тут лісівники зайвий раз переконалися, що від якості заготовленого насіння залежить приживлюваність лісових культур, їх приріст. Наприклад, в Жмеринському лісництві модрина європейська, введена в лісові культури 2014 року створення, вже сягнула 4-ох метрів! Чим краща якість лісового насіння, тим вища приживлюваність, тим менше потрібно проводити доповнення лісових культур в наступні після посадки роки. Бо ж доповнення – це теж додаткові витрати.
Зацікавилися всі лісовими культурами дуба звичайного з введенням таких рідкісних і посухостійких порід як горіх гікорі (карія бахромчата), дугласія. У кварталі 69 Жмеринського лісництва на площі 2,3 га весною 2018 року шляхом висівання насіння створені лісові культури дуба звичайного з введенням горіха чорного і горіха гікорі за схемою 4рДз1рГхч4рДз1рГк (Дз – дуб звичайний, Гхч – горіх чорний, Гк – горіх гікорі). 
А.О. Бондар, оглядаючи ці культури, наголосив: «Віддаючи перевагу головній породі Вінниччини – дубу звичайному, доречно експериментувати з такими посухостійкими породами, вирощувати їх для отримання насіння, плантаційного розведення. Цього вимагає час, вимагають глобальні зміни клімату».
Аналізуючи все побачене в ДП «Жмеринський лісгосп», начальник управління Бондар А.О. підкреслив: «Жмеринські лісівники забезпечили ефективне комплексне господарювання, максимально використовуючи наявні ресурси, задіявши для цього всі резерви».