Жмеринські лісівники посилюють захист від лісових пожеж

Найчастіша причина виникнення лісових пожеж – це людська необережність. З настанням тепла у лісі розпочинається пожежонебезпечний період, спричинений підвищенням температури повітря. Тому лісівники Вінниччини активно готуються дати відсіч можливому вогню. Посилюють захист від ймовірного вогню в лісі лісівники ДП «Жмеринський лісгосп».
Спеціалісти підприємства змонтували власними силами шість нових пожежних модулі. Модуль включає перевізний причіп, ємність для води, мотопомпу. Усі лісництва повністю забезпечені протипожежним інвентарем, проте додатковий захист від пожеж сьогодні як ніколи актуальний, стверджує головний лісничий підприємства Сергій Мацюк:
- Ми живемо в умовах воєнного стану. Цілком ймовірні диверсії російських окупантів і на території нашого краю. Також посушливі погодні умови, навмисні підпали стерні, сухої трави є небезпечними не лише для екології, а особливо в прилеглих до лісу територіях становлять загрозу для наших лісів. Задля посилення протипожежного захисту підприємства лісівники Жмеринського лісгоспу поповнили свій парк техніки шістьома мобільними пожежними модулями, які будуть нести варту і боротися з можливими загоряннями у лісових угіддях лісництв ДП «Жмеринський лісгосп».
На сьогодні у зону діяльності ДП «Жмеринський лісгосп» потрапляє досить значна територія держлісфонду – це понад 50 тис. га. Підприємство  включає лісові масиви Жмеринського, Могилів-Подільського адміністративних районів.
Зокрема ті лісництва, що знаходяться на півдні області (Могилів-Подільщина) мають свої особливості, що становить більшу пожежонебезпечну загрозу влітку. Зумовлено це особливостями природи, рельєфу цієї південної місцевості – крутосхили, горби, дністровські кручі, куди ускладнений доступ техніки. Ця місцевість заросла багаторічними травами, має певний відсоток хвойних насаджень, де підстилка із хвої легко загоряється.
Тому жмеринські лісівники тримають вирішення питання протипожежної безпеки у лісі на особливому контролі. І не чекаючи можливого загоряння, здійснюють протипожежні заходи, влаштовують нові мінералізовані смуги, доглядають за наявними, перекривають позапланові дороги, встановлюють інформаційну агітацію, готують протипожежну техніку та обладнання. А також забезпечують підприємство новим обладнанням, як-от в даному випадку.
А лісівники Вінниччини в черговий раз нагадують населенню, що найбільший відсоток пожеж в екосистемі стається через людську необережність або навмисні підпали. А спалювання сухої рослинності, пожнивних решток – це порушення закону, яке карається штрафом. Також сьогодні діє заборона для населення відвідування лісових масивів (розпорядження начальника Вінницької ОВА С.Борзова).