Знайомі незнайомці

Лісові горішки для тварин і людини
Жовті сережки серед снігу й морозу – таку красу можна помітити уже зараз, посеред зими. Ними прикрашене голе гілля кущистих зарослей на узліссі чи обабіч лісових доріг. Це – майбутній цвіт ліщини, незмінної супутниці деревних порід нашого подільського листяного або мішаного лісу.
Ліщина звичайна або європейська - багаторічна рослина родини березових, відома під народними назвами горішник, орішина, лісовий горіх. Ліщина зростає в підліску листяних і мішаних лісів і є важливою частиною єдиної біосистеми, виконуючи свою роль у житті лісу.
У ліщини такі корисні та смачні плоди, які ми знаємо з дитинства і називаємо лісові горішки. Для лісових мешканців ці горіхи – цінний харч у сувору зиму. Плодами ліщини ласують білка, кабан, миша, різні птахи. А от окультурений родич лісової ліщини – це фундук. Саме його широко використовують у кондитерському виробництві, додаючи у шоколад, цукерки, торти. А серед вегетаріанців популярні олія, рослинне молоко, що виготовляють з ліщини, борошно, горіхові пасти.
Ці скромні квіти-сережки часто розцвітають ще навіть коли не зійшов сніг, у березні-квітні. Але мало хто знає, що у ліщини два типи квітів – «жіночі» і «чоловічі» (тичинкові та маточкові). Це однодомна рослина, тобто ці одностатеві квіти знаходяться на одній рослині, ростуть на різних гілках. Листя ж на кущі розпускається уже після цвітіння.
А ще цікавий той факт, що часто бджолярі збирають пилок ліщини для підгодівлі бджіл узимку. Зрізають гілки і ставлять їх у теплу воду, ліщина випускає сережки та розсіює велику кількість пилку, його збирають і готують суміші для підгодівлі бджолиних сімей.
Ліщина звичайна має цінність як харчова, жироолійна, медоносна, лікарська, танідоносна, фарбувальна, деревинна, декоративна, фітомеліоративна рослина.
Подільський ліс прекрасний у будь-яку пору року! Спостерігайте цю красу і бережіть її!