Зима – час збирати... насіння

Своєчасний збір, якісна переробка, перевірка, зберігання і висівання насіння у грунт є надважливими для отримання якісного посадматеріалу хвойних порід
Народна прикмета обіцяє: велика кількість шишок на хвойних деревах - на холодну і сувору зиму. А для лісівників це означає, що буде вдосталь насіння для забезпечення потреб держлісгоспів у садивному матеріалі. А ще саме взимку здійснюють заготівлю насіння хвойних порід. На Вінниччині це в осносному сосна звичайна, ялина європейська та деякі лісгоспи уже мають власне насіння і модрини європейської.
Збирають лісівники спочатку не саме насіння, а шишки. Важливо своєчасно зібрати їх, щоб насіння не висипалося. У 2019 році (на початку року) держлісгоспи Вінницького ОУЛМГ заготовили 162 кг насіння сосни звичайної, 47 кг – ялини, 24 – модрини, 5 кг – псевдотсуги, 15 кг – ялиці. 
Модрина європейська – ще достатньо нова для подільських лісів порода. На сьогодні усі 11 держлісгоспів Вінницького ОУЛМГ активно вводять її до складу лісових насаджень. Збір насіння модрини - дуже трудомісткий процес, адже воно надто дрібне, шишки – теж малого розміру, тому для наших лісівників такий об’єм зібраного насіння – велика праця.
Приміром, у лісових угіддя Гайсинського держлісгоспу 8-10-річні дерева модрини європейської уже мають достатній урожай насіння, а це дерева 3-4 метрової висоти, шишки з якого дістати відносно легко.
До соснових шишок здебільшого лісівники добираються з допомогою драбини, часто збирають їх із гілля заготовлених дерев під час зимових рубок догляду чи рубок головного користування. От складніше дістати шишки ялини – гайсинські лісівники, наприклад, до 20-метрової висоти ялин дістаються з допомогою підйомника, винайнятого у місцевому РЕМі.
Наступний важливий момент – якісна переробка сировини. У лісгоспах є власні шишкосушарки. До рухомого барабану закладається партія шишок, що просушуються не менше 12 годин. Температура під час висушування шишки поступово зменшується з 50 до 20 градусів по Цельсію. У теплі шишка розкривається, а насіння випадає. Підбирається оптимальна температура – не занадто висока, щоб не зіпсувалось насіння, і не занизька, щоб не залишилось у шишках. Сьогодні шишкосушарня має сучасні автоматизовані механізми, що підтримують потрібну температуру і обертають барабан із шишками 3-4 рази за годину. А раніше це були саморобні механізми, все робилось вручну.
Після того, як насіння висипається із розкритої шишки у піддони, його провівають, очищають. Вихід насіння з шишки ялини і сосни становить 2 %, модрини - 4 %. Далі - обов’язково направляють зразки насіння для перевірки у Вінницьку лісонасіннєву станцію.
Навесні насіння шпилькових висівають. Перед посівом насінини проходять підготовку, яка можлива у кількох варіантах. Замочування на добу у слабкому розчині сірчанокислого марганцю (концентрація 0,1%). Або за наявності снігу можна провести снігування. Мішки із насінням поміщують у сніг на термін до 1 місяця. Так воно проходить загартування, після чого його виймають і просушують до стану легкої сипучості.
Одна з головних умов отримання якісного садивного матеріалу – вчасне висівання у грунт. Насіння шпилькових порід сходить досить швидко, за 7-8 днів. Але новонароджені сходи вразливі до весняних заморозків, які на Поділлі бувають навіть у травні. Тому бажано висівати шпилькові у контрольованому середовищі – коробах, парниках, теплицях. Хоча практикують і висівання насіння хвойних порід у відкритий грунт, особливо, де він легкий, піщаний.
Нема нічого красивішого, ніж ці хвойні сіянці-«пухнастики», подекуди із залишеною на верхівці «шапочкою» насіннєвої оболонки!
Ось такий шлях від шишки до майбутнього лісу. У тому числі – й до новорічного дерева, що вирощується 5-8 років на спеціальній плантації.