Жмеринські лісівники заготовляють корми для зимової підгодівлі дичини

Літо запасає, а зима – з’їдає. Саме тому нині лісівники Вінниччини активно заготовляють кормову базу для зимової підгодівлі диких тварин. Готують зимовий раціон звірям і у ДП «Жмеринський лісгосп» (директор Бендера П.В., головний лісничий Мацюк С.О.).
- Мисливське господарство – невід’ємна частина лісового господарства.Тому для працівників держлісохорони одне із пріоритетних завдань в роботі – це охорона та захист, відтворення і використання мисливського фонду, - зазначає директор підприємства Петро Бендера. - Підгодівля диких тварин розпочинається у зимовий період. Як правило, коли випадає перший сніг. А триває підгодівля 100-120 днів. Лісівники підгодовують дичину, викладаючи заготовлені корми у годівниці, на підгодівельні майданчики. Така допомога утримує дичину від міграції, дозволяє звірині успішно перезимувати та привести навесні здорове молоде потомство.
Жмеринськими лісівниками у цьому році для підгодівлі лісових мешканців має бути заготовлено 6 тонн сіна, 2400 штук гіллячкового корму з листяних порід, 3 тисячі пучків кропиви, малини, 1,5 тисячі зернових снопиків, 18 тонн коренеплодів, 9 тонн жолудя дуба червоного. Насіння цієї породи легше збирається і менше використовується для створення лісових культур чи посадкового матеріалу. У морозні дні їх висипатимуть на підгодівельні майданчики для кабана.
Землі, не придатні для створення лісових культур, засівають зерновими культурами для створення кормових полів, є у лісництвах кормові ремізи з топінамбуром.
Серед інших біотехнічних заходів, спрямованих на збільшення чисельності поголів’я диких тварин, чільне місце займають облаштування підгодівельних майданчиків, яких цього року виготовили та встановили нових у кількоті 24 шт., годівниць (у цьому році створено 6 нових), солонців (18 шт. створено цьогоріч нових).
Дуже важливим питанням є забезпечення водопоїв для тварин, особливо у спеку. Потрібна їм життєдайна волога і при споживанні сухих кормів узимку. Підвищену потребу у питті мають самки, що вигодовують дитинчат. В умовах відсутності води тварини ослаблюються, стають вразливими до хвороб, легкою здобиччю для хижаків, гинуть, мігрують з угідь у пошуках води. Цього року жмеринські лісівники розчистили три лісових джерела у Людовському та Жмеринському лісництвах.
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ