Жмеринські лісівники визволяли від вогню ліси Житомирщини

У складі команди лісівників Вінниччини, які минулого тижня провели свята на гасінні лісових пожеж у Житомирській області, були й працівники ДП «Жмеринський лісгосп».
На допомогу у ліквідації пожеж у лісових угіддях Можарівського лісництва ДП "Словечанський лісгосп" вирушили 
старший майстер лісу Копайгородського лісництва Скрипник Р.В., майстер лісу Барського лісництва Пастушина М.М., водій Тимунь С.О. Лісівники допомогли житомирським колегам локалізувати загоряння у лісовому масиві, адже масштаби загорянь там були величезні, ситуація ускладнювалась сильним вітром, якій роздував вогонь. На щастя, спільні зусилля лісівників та рятувальників дали позитивний результат, пожежу локалізовано.
У лісах Житомирщини традиційно більш складна пожежонебезпечна ситуація, обумовлена природними факторами. Проте лісівники Вінниччини нагадують, що основним і переважним чинником, що провокує виникнення загоряння, є людська недбалість або навіть злочинна навмисність. Лісівники закликають населення дотримуватися правил протипожежної безпеки та берегти ліси від вогню! За порушення вимог пожежної безпеки у лісах передбачена відповідальність у вигляді штрафу.
Цього року й Вінниччина страждає від паліїв сухої трави, тому державна лісова охорона держлісгоспів Вінницького ОУЛМГ активно й старанно готується до літнього пожежонебезпечного періоду, виконуючи усі заходи завчасно. Уже з початку року для того, щоб захистити ліс від ймовірних пожеж, лісівниками Вінниччини створено 245 км мінералізованих смуг, поновлено 261 км. Перекрито 194 позапланових дороги. Проведено 203 рейди із виявлення порушників правил пожежної безпеки, у ході яких виявлено та оштрафовано 34 порушники на загальну суму 4150 грн. (до введення нової шкали штрафних санкцій).
Цього року Верховна Рада України збільшила розміри штрафів паліям. Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом карається штрафом 91800-153000 гривень.
Порушення вимог пожежної безпеки в лісах – штраф 1530-4590 гривень. Водночас унаслідок знищення або пошкодження лісу через необережне поводження з вогнем чи виникнення лісової пожежі – штрафи зростуть до 4590-15300 гривень.
Штрафи і за самовільне випалювання рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах – від 3060 гривень до 6120 гривень.
Бережіть ліс, бережіть природу!