Жмеринські лісівники переконані: від щоденної праці залежить якість майбутніх лісів!

Основне завдання лісівників – створити високопродуктивні ліси для нащадків. Після завершення весняного садіння лісу найбільш важливим є провести якісні догляди за лісовими культурами. Надзвичайно уважно до цього питання ставляться у ДП «Жмеринський лісгосп» (директор П.В.Бандера, головний лісничий С.О.Мацюк).
Навесні цього року у ДП «Жмеринський лісгосп» створили ліси на площі 65 га. На сьогодні жмеринські лісівники виконали роботи із доглядів за лісовими культурами. Було заплановано на перше півріччя виконати догляди на площі 543 га у держлісфонді, 9 га – у нових лісах. Виконано – 613 га у держлісфонді, 11 га – у нових лісах. Механізованим способом виконано догляди на площі 405 га. Цей спосіб значно спрощує лісівничу працю, зменшуючи фізичне навантаження. Для проведення механізованих доглядів використовують культиватор КЛБ 1,7, кущорізи (для знищення небажаної порослі), мульчер (знищує у міжряддях небажану рослинність, подрібнює її на дрібну фракцію, яка потім перегниває, збагачуючи ґрунт поживними речовинами).
Основна мета доглядів за лісовими культурами – створення умов для росту головних лісоутворюючих порід, покращення водного та температурного режиму, усунення негативного впливу трав’янистої рослинності та другорядних порід, сприяння інтенсивнішому росту лісових культур, особливо в перші роки після створення. Також немаловажливим є те, що знищення бур'янів та трави знижує ймовірність поширення вогню в лісових масивах.
Вчасно та якісно проводять догляди за лісовими культурами і в Ялтушківському лісництві (лісничий Сороченко Олександр Васильович). Велику увагу тут надають створенню не просто лісових насаджень, а біологічно стійких лісів майбутнього. Такі лісові культури створюють, враховуючи кліматичні зміни. Тому до складу вводять більш посухостійкі породи: горіх чорний, модрину європейську, береку лікарську. Головною породою є дуб звичайний.
Жмеринські лісівники переконані, що від якості сьогоднішньої праці, яку вони вкладають у вирощування посадкового матеріалу, створеня культур, догляди за ними, залежить доля майбутнього лісу. Проблеми сьогоднішнього дня пройдуть, вирішаться, а держава повинна мати в майбутньому високоякісні ліси, які принесуть українському народу користь. І ці ліси закладаються сьогодні!