Жмеринські лісівники на весняній посадці лісу використали саджанці із закритою кореневою системою

Дружна команда жмеринських лісівників та жителів Жмеринщини плідно попрацювали над створенням експериментальної ділянки, яка у майбутньому радуватиме нащадків зеленим гомоном!
У рамках Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу – у твоїх руках!» в загальнообласний день посадки лісу у Людовському лісництві (лісничий Зарицький В.М.) працівники ДП «Жмеринський лісгосп» на ділянці площею 2,6 га створювали експериментальну ділянку за участю саджанців хвойних порід (модрини та дугласії), вирощених із закритою кореневою системою, та горіха чорного.
У посадці взяли участь працівники апарату держлісгоспу, лісництва та жителі довколишніх сіл, небайдужі до долі українського лісу та рідного краю.
На цій ділянці раніше росли ясеневі культури, і жмеринські лісівники сподіваються, що створені культури модрини, дугласії, горіха чорного разом із грабово-ясеневими насадженнями за рахунок природного поновлення дадуть у результаті високопродуктивні лісові насадження!
Це вперше жмеринські лісівники створюють лісові культури з використанням садивного матеріалу із закритою кореневою системою, закупленого у ДП «Вінницький лісгосп»,  який уже вирощує його у своїх теплицях третій рік.  Лісівники спостерігатимуть за приживлюваністю та ростом сіянців із ЗКС, сподіваючись теж незабаром вирощувати власний садивний матеріал із ЗКС.
- На сьогоднішній день питання формування біологічно стійких високопродуктивних насаджень стало нагальним та важливим. У зв'язку з тим, що клімат стає різко континентальним, літо спекотним і посушливим, знижується рівень ґрунтових вод, змінюється гідрорежим ґрунту, масово всихають традиційні для подільських лісів породи. У зв’язку з цим лісівники Вінниччини вводять у склад лісових культур породи, стійкі до таких негативних факторів. До того ж, ці види мають цінну деревину, - зазначив головний лісничий ДП «Жмеринський лісгосп» С.О.Мацюк. 
Загалом цього року Жмеринський лісгосп відтворить ліс на площі 60 га.