Жмеринські лісівники "ловлять" диких тварин у фотопастку

Ось такі свіжі кадри з лісовими мешканцями зафіксувала фотопастка, встановлена у Жмеринському лісництві ДП "Жмеринський лісгосп". В об’єктив цього разу «спіймались» лань, муфлон європейський, кабан дикий, борсук і навіть ворона.
Ці кадри були зафіксовані в лісових угіддях та на території вольєру для напіввільного утримання диких тварин площею 51,4 га. У ньому на сьогодні утримують 6 муфлонів та 10 ланей. Це уже дорослі особини, які були привезені із ДП «Скадовське досвідне лісомисливське господарство», разом із молодняком, який народився уже у вольєрі.
Жмеринські лісівники розводять тварин у напіввільних умовах для збільшення поголів’я, щоб у майбутньому випустити їх у мисливські угіддя. За тваринами доглядають, охороняють, для цього на території вольєру облаштовано водопій, підгодівельні майданчики, солонці.
Вольєри для напіввільного утримання диких тварин - це обгороджені ділянки природних угідь для перебування тварин у штучно створених умовах. Там звірі живляться переважно природними кормами. У вольєрах утримуються «корінні» для лісів Вінниччини дикі кабани, а також завезено оленів плямистих, муфлонів та ланей.
Саме завдяки системі вольєрів для напіввільного утримання мисливських тварин збільшується чисельність та видове різноманіття мисливської фауни. У 10 лісгоспах Вінниччини діють вольєри для напіввільного утримання мисливських тварин (диких свиней, оленів, муфлонів, ланей) загальною площею більше 800 га.
Нагадаємо, що фотопастки використовуються у роботі державної лісової охорони ДП «Жмеринський лісгосп» з минулого року. Це фотокамери із захищеним від вологи міцним корпусом. Вони мають датчик руху та надсилають відзнятий матеріал безпосередньо на телефони адресатів, заданих у меню присторою (єгері, лісничі). Такі прилади непомітні, вони встановлені у різних місцях, на лісових дорогах і не лише допомагають в профілактиці лісопорушень, а й допомагають у моніторингу фауни держлісгоспу.