З 1944 року на Вінниччині створено більше 176 тисяч гектарів лісів!

366,4 тис. га – це загальна площа лісів області, з них 218,8 тис. га – ліси Вінницького ОУЛМГ. Найбільший відсоток лісових угідь із 11 держлісгоспів має ДП «Могилів-Подільський лісгосп» (14,4 %), а найменший – ДП «Дашівське ДЛМГ» (2,7 %). Найвищий відсоток лісистості серед адміністративних районів має Чечельницький (24,4%), а найменший – Козятинський район (4%), що пов’язано з традиційним аграрним призначенням земель.
0% лісів Вінниччини – рукотворні діброви. В умовах глобального потепління, масового всихання лісів вінницькі лісівники успішно створюють та формують лісонасадження за участю більш посухостійких деревних порід, щоб область в наступні 50-100 років не втратила ліси.
Начальник Вінницького ОУЛМГ А.О. Бондар підкреслює, що працівники лісового господарства Вінниччини достойно виконують свою почесну місію. Держпідприємства лісового господарства реалізовують одне із пріоритетних завдань державної ваги - підвищення лісистості Вінниччини. І результати цієї титанічної праці підтверджуються цифрами. У 1991 році лісистість Вінницької області складала близько 11%. Нині на Вінниччині заліснено 13,8 % від загальної території, а має бути 15 % (мінімально оптимальна наукова норма), а то й 20 %. Для досягнення оптимального рівня в області потрібно створити щонайменше 30 тисяч гектарів, – зазначає Анатолій Омелянович. – І держпідприємства лісового господарства Вінниччини мають усі ресурси для якнайшвидшого і якісного заліснення Вінниччини до оптимального рівня: це достатня кількість садивного матеріалу, що вирощується у власних теплично-парникових господарствах лісгоспів, це досвід професійних лісівників, поєднаний із сучасними науковими підходами, це матеріально-технічна база. Лісівники можуть щорічно створювати нові ліси на площі 2-3 тис. га.
З 1944 року, за неповними даними через відсутність архівів, на Вінниччині створено 176 тис. га лісів: відтворено 112 тис. га і створено 64 тис. га нових лісів. За роки Незалежності України на Вінниччині створено нових лісів 12 тис. га.
Вінниччина – традиційно аграрний регіон, тому природним є фактор лісодефіцитності (11 місце серед областей в Україні за площею лісового фонду). На одного жителя області припадає 0,21 га лісу (в середньому по Україні цей показник становить 0,16 га, у деяких країнах Європи - значно вищий).
Щороку лісгоспи Вінниччини висаджують більше 6 млн. майбутніх дерев на площі більше 1000 га. Навесні 2019 року проведено відтворення лісів на площі 1076 га. Якщо порахувати кількість нових дерев у розрахунку на населення Вінниччини (1,6 млн. осіб станом на 2018 рік), то лісівники подарували кожному подолянину майже по 4 нових майбутніх дерева!
Головною породою при створені лісових культур залишається традиційний для подільських дібров дуб звичайний – цього року висадили на площі 872 га, що становить майже 87 % від загальної кількості. Також створювались лісові культури з головною породою горіха чорного, сосни звичайної, дуба червоного, модрини європейської, дугласії.
Щороку у рамках проведення Всеукраїнської акції "Майбутнє лісу – в твоїх руках" протягом березня та квітня у посадці молодого лісу беруть участь усі бажаючі. Цього року у спільних заходах зі створення лісів взяли участь більше 5000 представників влади, громадських організацій, журналістів, членів учнівських лісництв, студентів. Разом створено 156 га лісів, проведено 200 лісівничо-просвітницьких заходів.