Вітаємо Бондаря А.О. з високою нагородою!

Відповідно до Указу №188/2019 «Про відзначення державними нагородами України», підписаного Президентом України 4 травня 2019 року, БОНДАРЯ Анатолія Омеляновича нагороджено орденом «За заслуги» II ступеня
Орденом «За заслуги» III ступеня Бондаря А.О. нагороджено у червні 2012 року відповідно до Указу Президента України №417/2012 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України» 
У 1979 році А.О. Бондар закінчив Українську сільськогосподарську академію за спеціальністю «Лісове господарство». Отримав фах інженера лісового господарства.
У 1979 році розпочав свій трудовий шлях на посаді майстра лісу Якушинецького лісництва Вінницького лісгоспу. У березні 1980 року стає помічником лісничого Прибузького лісництва цього ж держлісгоспу.
У березні 1983 року – нове призначення: на посаду лісничого Якушинецького лісництва, звідки чотири роки тому розпочинав свій трудовий шлях. У листопаді 1985 року 28-річний Бондар А.О. стає директором Іллінецького держлісгоспу. В лісовому господарстві пройшов всі щаблі.
У січні 1991 року А.О. Бондаря призначають генеральним директором обласного лісогосподарського об’єднання “Вінницяліс”. Йому було повних 33 роки! 
У 2005 – 2006 роках Анатолій Омелянович – Перший заступник Голови Державного комітету лісового господарства України, у 2006 – 2007 роках – генеральний директор Українського державного проектного лісовпорядного виробничого об’єднання «Укрдержліспроект». З серпня 2007 року – начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.
Бондар А.О. – керівник-господарник, керівник-науковець. В його доробку: кандидатська дисертація на тему «Вплив інтродуцентів на продуктивність лісових насаджень Поділля України» (1999), докторська дисертація на тему «Лісівничі основи формування високопродуктивних насаджень у дібровах Поділля» (2005). 
Автор понад 60 наукових праць, в т. ч. 8 монографій. Розробив теоретичні основи й методи створення та вирощування високопродуктивних штучних дубових насаджень з участю інтродукованих і аборигенних лісових порід в умовах центральної частини України.
У співавторстві підготовлено навчальний посібник «Практикум з лісівництва», укладено методичні матеріали для підготовки фахівців лісового господарства кафедрою лісівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України. У співавторстві видано книгу «Лісове господарство Вінниччини: становлення і майбутнє». 
Він доктор сільськогосподарських наук зі спеціальності «Лісознавство та лісівництво». У 2008 році йому присвоєно вчене звання професора кафедри лісівництва і мисливствознавства Національного університету біоресурсів і природокористування України, яку згодом очолив.
Уся практична і наукова діяльність А. О. Бондаря спрямована на вдосконалення методів ведення лісового господарства. Вирощування лісових культур дуба звичайного з інтродукованими та аборигенними породами на Поділлі стало справою його життя. Розроблені вченим інноваційні технології вирощування дуба звичайного з введенням горіха чорного, черешні, груші, гікорі, модрини японської, береки лікарської застосовуються як базові на державних лісогосподарських підприємствах Вінниччини й України.
Вінниччина завжди була і є регіоном передового досвіду вирощування лісових культур дуба. Багаторічні дослідження показали, що створення ущільнених лісових культур дуба звичайного з введенням горіха чорного, груші звичайної, черешні лісової, береки, модрини європейської дає можливість у віці стиглості досягти запасу деревини не 220 м3, а 500 - 600 м3. Для цього створено міцну лісонасіннєву базу. Щорічно лише посадкового матеріалу вирощується 10-12 млн. шт. більше 60 видів деревних та чагарникових порід. Останніми роками створено мережу дослідних ділянок для відпрацювання найбільш ефективної технології проведення рубок переформувань. Тісна співпраця з науковцями, дотримання всіх вимог при створенні нових лісів дають свої позитивні результати: Вінниччина вкривається високоякісними породами дерев.
Держава численними нагородами, званнями відзначила сумлінну працю Анатолія Омеляновича. Заслужений лісівник України. Відмінник лісового господарства України. Нагороджений орденами «За заслуги» II і III ступенів, Почесними Грамотами Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, відзнакою Державного агентства лісових ресурсів України – нагрудним знаком «За бездоганну службу в державній лісовій охороні», нагрудним знаком Товариства лісівників України «Почесний лісівник України». 
Бондар А.О. є активним громадським діячем. Неодноразово обирався депутатом Вінницької обласної ради.