Вінницькі рейдові бригади зловили 27 «ялинкових» браконьєрів

Зрубана без дозволу ялинка – це злочин! А за скоєне лісопорушення «ялинковий» браконьєр повинен сплатити подвійно: адміністративний штраф та компенсувати шкоду, заподіяну лісу. У передноворічний період лісівники Вінниччини провели охоронні заходи з метою запобігання незаконному вирубуванню хвойних лісових насаджень у лісових масивах області.
Держлісгоспи Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства утворили 58 мобільних рейдових бригад у складі працівників державної лісової охорони, екоінспекції, національної поліції. Усього до охоронної роботи у рейдах було залучено 223 особи. Ними проведено 237 рейдів. Виявлено 27 незаконно зрубаних ялинок. На винуватців складено 27 адмінпротоколів, стягнено штрафів на суму 13770 грн. та відшкодовано 14011 грн. заподіяної лісу шкоди.
Найбільше адмінпротоколів склали ДП «Вінницький лісгосп», ДП «Гайсинський лісгосп», ДП «Іллінецький ліснгосп».
Завдяки реалізованим заходам (збільшення кількості рейдових бригад, організація роботи рейдових бригад на ринках, в населених пунктах, застосування самоклейних етикеток, можливість перевірки легальності новорічних дерев за номером онлайн, виступи в ЗМІ) вдалося організувати ефективну охорону новорічних дерев.
Вінницьке ОУЛМГ закликало населення дотримуватися закону і купувати легальні новорічні дерева. Адже дешевше придбати ялинку і зберегти свій спокій, ніж сплатити подвійний штраф понад 1 тисячу гривень.
Нагадаємо, що лісівники Вінниччини щороку висаджують сіянці ялини, сосни на спеціальних плантаціях новорічних дерев. Сьогодні по всіх лісгоспах Вінниччини зростає 1,1 млн. шт. новорічних дерев різного віку.