Вінницькі лісівники вирощують дубові діброви для наступних поколінь

Вирощування лісових насаджень з насінини до дорослого лісу – справа кропітка та довготривала. Вік стиглості дуба звичайного, який є головною лісоутворюючою породою на Вінниччині, становить сто років. Щоб наші нащадки мали високопродуктивний ліс, вінницькі лісівники використовують науково обґрунтовані технології, враховують кліматичні зміни та приділяють увагу кожному етапу вирощування насаджень. У перші роки майбутній ліс найбільше потребує професійних рук лісівників. 
На лісорозсадниках держлісгоспів здійснюють посів жолудя механізованим способом. Цього року на розсадниках підприємств вирощують сіянці дуба звичайного на площі 8,2 га.
Лісівники плекають кожен сіянець. Бо ліс майбутнього залежить від якісного посадкового матеріалу. А догляду молоді сіянці вимагають чималого. На розсаднику проводять боронування посівів, 4-кратне ручне прополювання, 4-кратні механізовані догляди, підживлення мінеральними добривами, обробіток посівів фунгіцидами. Для забезпечення сіянців достатньою кількістю вологи лісорозсадники облаштовані системою крапельного зрошення. 
В контрольованому середовищі вирощується 150–200 тисяч штук посадкового матеріалу дуба звичайного із закритою кореневою системою (ЗКС). Таким чином простіше забезпечити рослинам комфортні умови для зростання. Вирощування посадматеріалу у коробах та касетах дозволяє зменшити витрати на обробіток. 
Однорічні стандартні сіянці використовують для створення лісових культур. Весною лісівники на розсаднику викопують посадковий матеріал, відсортовують нестандартні сіянці. У стандартних сіянців формують корінь та обробляють його вологонакопичувачем, який зберігає вологу, сприяє максимально можливій приживлюваності та стійкості сіянців до посушливих умов, що останнім часом характерні для весняної пори на Вінниччині. Також вже на лісорозсаднику проводять перше формування крони дуба, адже важливо залишити центральний стовбур, який у майбутньому дозволить отримати високоякісну деревину.
Сіянці для заліснення лісових ділянок обов’язково зберігаються в імпровізованих «холодильниках». За рахунок цього ділянки, готові під посадку в другій половині квітня чи на  початку травня, не залишаються на наступний рік, а вже весною заліснюються.
Також створюються культури шляхом висівання жолудя. Це має ряд переваг. Такі насадження мають значно вищу біологічну стійкість та кращий приріст у перші роки. Цього року вінницькі лісівники створили 213 га лісових культур дуба звичайного методом посіву жолудя. Для цього використали 7 тисяч кілограмів жолудя.
При створенні лісових культур з головною породою дубом звичайним в якості супутніх порід активно висаджують більш посухостійкі породи: береку лікарську, горіх чорний, грушу, модрину європейську та інші. Це дозволяє створити більш стійкі до кліматичних змін ліси, підвищити видове різноманіття насаджень, а також допомагає збільшити приріст деревини дуба по діаметру у майбутньому.
Важливо ліс якісно та вчасно доглянути. У перші роки лісові культури вимагають найбільше уваги. Так, у перший рік проводять 3 механізовані та 2-3 ручних догляди за лісовими культурами, а у наступні роки їхня кількість поступово зменшується. Основна мета доглядів за лісовими культурами – створення умов для росту головних лісоутворюючих порід, покращення водного та температурного режимів, усунення негативного впливу трав’янистої рослинності та другорядних порід,  сприяння інтенсивнішому росту лісових культур. Вимагають лісові культури ручних та механізованих доглядів до 4-5 років. Приблизно після цього віку ділянки лісових культур переводять у покриту лісом площу. 
Але на цьому шлях від жолудя до могутнього дуба, що триває ціле століття, не закінчуються. Щоб наступні покоління мали високопродуктивні ліси, працівники лісового господарства вже сьогодні вкладають щоденно свою працю, професійні знання, багаторічний досвід та значні матеріальні ресурси.