Вінницькі лісівники у вольєрах для напіввільного утримання розводять диких свиней, оленів, муфлонів та ланей

Загальна площа мисливських угідь Вінниччини становить 2 млн. 131 тис. га, з них 257,1 тис. га (12,3%) надано в користування держпідприємствам Вінницького обласного управління лісового ти мисливського господарства.
Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Бондар наголошує на тому, що лісівники Вінниччини підвищують ефективність ведення мисливського господарства, активно борються з браконьєрством, виховують у мисливців культуру полювання. Тому сьогодні держпідприємства лісового господарства Вінницької області демонструють позитивну динаміку мисливського господарства. Керівники держлісгоспів добре розуміють, що мисливське господарство – невід’ємна ланка лісового господарства і шукають альтернативні шляхи розвитку цієї галузі.
 Анатолій Омелянович зокрема підкреслює, що саме завдяки системі вольєрів для напіввільного утримання мисливських тварин збільшується чисельність та видове різноманіття мисливської фауни.
У 10 лісгоспах Вінниччини діють вольєри для напіввільного утримання мисливських тварин (диких свиней, оленів, муфлонів, ланей) загальною площею більше 800 га.
Флагманом у всіх питаннях ведення мисливського господарства, в т. ч. створення вольєрів для напіввільного утримання мисливських тварин, є ДП «Дашівське досвідне лісомисливське господарство» (директор заслужений лісівник України Валентин Кавуненко). Саме тут в 2011 році побудовано перший такий вольєр площею 200 га.
Вольєри для напіввільного утримання диких тварин - це обгороджені ділянки природних угідь для перебування тварин у штучно створених умовах. Там звірі живляться переважно природними кормами.
У вольєрах утримуються не лише «корінні» для лісів Вінниччини дикі кабани, а й завезено оленів плямистих, акліматизованих для нашої місцевості муфлонів та ланей.
Зокрема муфлон європейський, близький родич домашньої вівці, цінний мисливський вид, утримується у Жмеринському, Бершадському та Могилів-Подільському держлісгоспах.  Поки що тварин розводять у напіввільних умовах для збільшення поголів’я, щоб у майбутньому випустити їх у мисливські угіддя.
Так, наприклад, два муфлони (самка і самець) та 6 ланей (2 самці і 4 самки) були привезені із ДП «Скадовське досвідне лісомисливське господарство» у вольєр ДП «Жмеринський лісгосп».
Лісівники Гайсинського держлісгоспу завезли 25 ланей (7 самців і 18 самок) із приватного мисливського господарства «Вепр» (Гайсинський район). У 2018 році чисельність поголів’я зросла до 35 голів. З часом, коли чисельність ланей доведуть до оптимальної, тварин випустять у мисливські угіддя. 
Вольєрні господарства утримують не лише для збільшення чисельності мисливської фауни. Їхня доцільність також обумовлюється можливістю інбридингу (отримання потомства від схрещування об’єднаних родинними зв’язками особин), - запевняє завідувач сектору мисливського господрства ВОУЛМГ Василь Мельник:
- У зв’язку з цим доцільно використати так званий метод «освіження крові», який виправдав себе у багатьох мисливських господарствах Західної Європи та Північної Америки. Особливо він ефективний за умови, що завезені у вольєр тварини будуть не зовсім однотипними з місцевими. Використовується і метод схрещування тварин, завезених із різних регіонів, із метою поліпшення певних якостей (метизація), приміром, для збільшення і покращення якості рогів у оленів. Але в жодному випадку недопустимо завозити у вольєр тварин із меншою продуктивністю, ніж місцеві!
За цими принципами працює вольєрне господарство ДП «Бершадський лісгосп». Сюди завезли 8 голів оленя плямистого. Цей вид не є аборигенним, але у дубових лісах Поділля олень плямистий почувається комфортно. А для запобігання близькоспорідненому схрещуванню, тварин завезено з Харківської, Київської, Волинської областей.  У вольєрі Сумівського лісництва, крім диких кабанів, живуть 6 ланей, 3 муфлони,3 оленя європейських (благородних), які є «корінним» для подільських лісів видом.
Оленів плямистих розводить і ДП «Вінницький лісгосп». Рік тому завезено 10 самок, які привели молодняк. А пізніше прибув і перший самець. Також тут утримується та відновлюється поголів’я дикого кабана. 
Для успішної адаптації тварин до нових умов проживання та збільшення чисельності мисливських звірів, які у тримуються у вольєрних господарствах, лісівники та єгері створили весь комплекс біотехнічних споруд, облаштували штучні водопої, налагодили догляд, охорону та підгодівлю тварин. 
Для підгодівлі мешканців вольєрів узимку  лісівники заготовляють власними силами сіно, зернові, коренеплоди, десятки тисяч зелених кормових віників, закуповують сіль для солонців. Облаштовано підгодівельні майданчики, піднавіси. Догляд за тваринами здійснюється кваліфікованими спеціалістами, які в жодному разі не допускають дискомфорту, стресів та травмування тварин. Працівники стежать за тим, щоб не допустити у місцях утримання тварин накопичення паразитів та інших патогенів.
Підприємства лісового господарства Вінницького ОУЛМГ здійснюють всі необхідні заходи для збільшення чисельності мисливської фауни, збагачення загального природного біорізноманіття господарств, у тому числі за рахунок вольєрного господарства.