Вінницькі лісівники та рятувальники провели спільні тренування з гасіння лісової пожежі

На базі Вороновицького лісництва ДП «Вінницький лісгосп» проведено спільні тренування з метою відпрацювання взаємодії рятувальників і лісівників при гасінні лісових пожеж.
Головний лісничий ДП «Вінницький лісгосп» Євгеній Ільченко та лісничий Вороновицького лісництва Володимир Мельничук чітко організували важливий спільний захід.
Присутній на навчаннях заступник начальника відділу лісового господарства обласного управління лісового та мисливського господарства Іван Попадюк підкреслив, що метою таких навчань є вивчення оперативно-тактичної характеристики лісництва, особливостей гасіння пожеж в екосистемах, що лісівники області просять жителів Вінниччини дотримуватися правил протипожежної поведінки в лісі та особисто стати на сторожі зелених багатств Вінниччини, не палити суху траву. Держпідприємства лісового господарства повністю оновили зовнішню соціальну рекламу на дану тематику, транслюють на телеканалах соціальний відеоролик «Не згуби ліс вогнем!». Приведено в належний стан пожежну техніку, інвентар, засоби зв’язку та сільгосптехніку, пристосовану для гасіння лісових пожеж.
За легендою, в одному з обходів лісництва виникло займання. Лісничий оголосив виклик для працівників лісового господарства, після чого повідомив службу «101» про загорання. На місце події одразу прибули працівники держлісгоспу, черговий караул 17-ї ДПРЧ смт Вороновиця. Рятувальники вжили заходів щодо гасіння осередків займання лісової підстилки. Не було допущено перекидання вогню на лісові насадження, «пожежа» не переросла у «верхову». 
У практичному тренуванні взяли участь державна лісова охорона Вороновицького лісництва, начальник 17-ї ДПРЧ смт Вороновиця, старший лейтенант служби цивільного захисту Дмитро Кордонець та 5 чоловік особового складу: заступник начальника частини старший лейтенант Луценко О.В., командир відділення прапорщик Гордієнко О.І., командир відділення старший прапорщик Голоскевич О.В., пожежний рятувальник молодший сержант Стефаненко О.В., водій сержант Білкун В.В..
Загалом у навчаннях було задіяно 24 чоловіки та 6 одиниць техніки. За словами керівника навчань начальника оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС України у Вінницькій області, полковника служби цивільного захисту Руслана Новака, усі учасники тренувань виконали поставлені завдання на оцінку «добре». Особливо видно високий рівень підготовки працівників державної лісової охорони.
При гасінні умовної пожежі у Вороновицькому лісництві продемонстровано успішне застосування спеціальної пожежної техніки, різноманітного протипожежного інвентаря, автомашин та тракторів, пристосованих для гасіння пожеж, мотопомпи «Форте» для перекачування води, чітку взаємодію працівників ДП «Вінницький лісгосп» та бійців загону ДСНС.
Керівники спільних тренувань Іван Попадюк та Руслан Новак підвели підсумки, оцінили дії кожного підрозділу, наголосивши на проведенні широкомасштабної інформаційно-просвітницької роботи з жителями області. Адже без свідомої поведінки зі сторони громадськості, усвідомлення людьми масштабів загрози, що несе в собі «червоний півень», лісові масиви не будуть в повній безпеці. Лише особисте правильне ставлення людини до лісу та власна відповідальна поведінка стануть запорукою збереження зеленого багатства України. Адже головним чинником поширення «червоного півня» в лісі є, звісно, людський фактор та людська недбалість, а іноді і злочинна поведінка людей. Завжди актуальним залишається заклик: не жартуйте в лісі з вогнем!