Вінниччина – батьківщина Міністра Байтали

На Вінниччині вийшла із друку книга про міністра Байталу, легенду лісового господарства України, присвячена 100-річчю від дня народження Василя Дем’яновича
Лісівники Вінниччини шанують пам’ять про Байталу Василя Дем’яновича, Міністра лісового господарства УРСР в 1980–1987 роках. 5 квітня минуло сто років від дня народження нашого легендарного земляка. Тому на Вінниччині протягом квітня відбулися різноманітні заходи з нагоди пам’ятної події, серед яких – вихід книги про міністра.
Василь Дем’янович народився 5 квітня 1922 року в селі Пеньківка нині Жмеринського району (раніше - Шаргородського) Вінницької області. У квітні 2007 року в селі відкрито меморіальну дошку пам'яті Василя Дем'яновича Байтали.
15 квітня 2010 року з ініціативи Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства на території Пеньківської школи закладено алею пам’яті імені заслуженого лісівника України Байтали В.Д. У місцевій школі функціонує учнівське лісництво імені Байтали.
З нагоди 100-річчя від дня народження Байтали В.Д. у ДП «Жмеринський лісгосп» відкрито пам’ятний знак із меморіальною дошкою, проведено акцію «100 дубів – в день 100-річчя».
Окремо слід зазначити про цінність такої події, як вихід книги «Вінниччина – батьківщина Міністра Байтали». Автори видання – Анатолій Бондар, Петро Бендера, Станіслав Вовк. 
До книги ввійшли і особисті спогади головного лісівника Вінниччини, начальника Вінницького ОУЛМГ Анатолія Бондаря. Коли у 1985 році його призначали директором Іллінецького держлісгоспу, він вперше проходив співбесіду у Міністра Байтали В. Д.
- Байтала В.Д. – виходець із простої селянської родини, який став легендою лісового господарства, визначним державним діячем, з яким рахувалися вчені, академіки, науковці, - розповідає Анатолій Омелянович.
- Лісівники Вінниччини продовжують добрі починання В.Д.Байтали, - зазначає директор ДП «Жмеринський лісгосп» Петро Бендера. – Жмеринські лісівники все необхідне роблять і будуть робити, аби вінничани, Україна знали, як звичайний сільський хлопець із Вінниччини став Міністром лісового господарства УРСР, як багато він зробив для майбутніх поколінь українців.
А ще один із співавторів видання, керівник пресслужби управління Станіслав Вовк переконаний, що про таких людей не лише книги потрібно писати, а й фільми створювати. Бо це - наша національна гордість, золотий фонд лісового господарства України.
У книзі можна знайти не лише біографію та архівні фотографії В.Д.Байтали, а й порівняно недавні фото його родини, нащадків, спогади сучасників.