Від весни до весни

У лісах Вінниччини цвітуть первоцвіти, збережіть їхню «зоряну мить»!
Не бояться ні холоду, ні снігу, ні суворості нинішньої пізньої весни – і першими прокидаються від зимового сну, радуючи своїм ніжним цвітом. Так, це улюблені усіма підсніжники та проліски. Науковці називають ці ранньоквітучі рослини первоцвітами або ефемероїдами.
В українців процвітає традиція йти у ліс за квітами: нарвати букетів, сфотографуватись для соцмереж, витоптуючи цілі поляни червонокнижних рослин, накопати для домашньої клубми або, ще гірше, зірвати, понюхати й викинути. Такі втрати сплачує природа за хвилинне задоволення наших естетичних потреб.
Тому лісівники Вінниччини закликають мешканців області берегти природу, не зривати червонокнижні квіти для продажу чи для дому, а краще просто милуватись їхнім цвітінням чи обережно фотографувати. Так їхня скороминуча краса милуватиме зір довше!
Чому так важливо берегти ці скромні на вигляд рослини, ми запитали у начальника відділу лісового господарства Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства (ВОУЛМГ) Ігоря Васильовича Мельника:
- Первоцвіти – не просто красиві квіти, а й необхідний елемент живої біосистеми. Тому нам так важливо зберегти цю особливу групу рослин, - розповів Ігор Васильович. - Це група багаторічних і однорічних рослин, що нараховує близько пів тисячі видів. Вони починають цвісти ранньою весною, відразу після того, як розтануть сніги, а на деревах ще не розпустилося листя. Але ранньоквітучі рослини дають поживу для комах, які прокидаються після зими, запилюють рослини.
- Чому збір квітів шкодить відтворенню популяції?
- Зриваючи перші весняні квіти, ми позбавляємо рослину майбутнього насіння, а ще – часто пошкоджуємо цибулину чи коріння рослини. Листя бере участь у фотосинтезі, тому коли зривається надземна частина рослини з квіткою і листям, цибулина не встигає отримати достатньо поживних речовин для розвитку на майбутнє. Таким чином людина позбавляє рослину шансу отримати повноцінне продовження роду. При виривані рослини ушкоджуються й сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, а кожна зірвана рослинка первоцвіту – це втрата 15-20 насінин, які могли б дати нове покоління рослин у майбутньому.
Багато первоцвітів знаходяться на межі зникнення і потребують охорони. Їхній охоронний статус визначений різними охоронними списками, в тому числі Червоною книгою України. Тому масове нищення рослин квітковими браконьєрами для незаконного продажу є протизаконним. Порушники караються штрафом, розповів заступник начальника відділу Іван Попадюк:
- Наразі в області триває щорічна операція «Первоцвіт 2021», в якій спільно представниками національної поліції та державної екологічної інспекції беруть участь і лісівники Вінниччини. Згідно із планом спільних заходів, створені рейдові бригади для виявлення осіб, які незаконно торгують первоцвітами. За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією рослин. Крім того, за один екземпляр незаконно добутої рослини передбачена відповідна компенсація за її знищення:
- підсніжники – від 49 до 62 грн,
- черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн,
- сон-трава – від 37 до 62 грн у залежності від виду.
У нашому регіоні до червонокнижних первоцвітів віднесені цибуля ведмежа, підсніжник білосніжний, шафран сітчастий, тюльпан дібровний, сон великий, сон розкритий, сон лучний. Однак у більшості об’єктами незаконного продажу на ринках та вздовж автомобільних доріг стають підсніжники та ведмежа цибуля.
Цікаво, що первоцвіти називають ранньовесняними ефемерами та ефемероїдами, тому що з грецької мови це слово означає «одноденний». Адже перецвітають вони дуже швидко, потім протягом кількох тижнів зеленіє їхня наземна частина – і відмирає, залишаючи в землі цибулинку або коріння. І так у стані спокою чекають первоцвіти наступного року, щоб прожити коротке і яскраве життя... Збережіть його!