У травні цвіте берека лікарська - «рідна» для Поділля лісова порода

Держлісгоспи Вінниччини щороку вводять у склад лісових культур береку лікарську – дерево, яке занесене до Червоної книги України і є аборигенною для лісів Вінниччини лісовою породою. Берека відзначається хорошими посухостійкими властивостями і цінною деревиною. Берекові насадження були практично знищені у позаминулому столітті через масову промислову заготівлю.
Традиційно берека лікарська зростала на півдні Вінниччини (колишній Чечельницький, Крижопільський, Піщанський, Бершадський, Тростянецький райони). Саме тому лісгоспи, розташовані у межах цих адмінрайонів, мають достатню насіннєву базу для вирощування садивного матеріалу. У 2021 році держпідприємствами лісового господарства Вінницького ОУЛМГ створено лісових культур за участю береки лікарської на площі майже 75 га. Найбільше – у Бершадському лісгоспі (32,7 га).
Травень – це час цвітіння береки лікарської. Цвіте ця рослина суцвіттями з квітами біло-молочного кольору, зі специфічним ароматом, який нагадує запах цвіту горобини. Адже це і є її близька родичка.
Берекові ягоди достигають восени, у першій половині жовтня. Ними залюбки ласують птахи, а, приміром, зайці і навіть лисиці з’їдають ті плоди, що обсипаються на землю. Ягода береки – дуже смачна і для людини, нагадує смак кислуватої груші.
Для лісівників важливо зірвати саме стиглі ягоди, для того, щоб отримати посадковий матеріал. В одному кілограмі свіжих ягід – приблизно 450 плодів. У одній ягідці – усього 2-3 або навіть 1 насінина. Щоб заготовити 1 кг насіння, потрібно зібрати близько 30 кг ягід! Адже вихід насіння становить приблизно 3 відсотки. Схожість насіння береки погана, тому у різних лісгоспах використовують різні методики посіву, обгрунтовані власним практичним досвідом.
Оскільки дерево – червонокнижне, то під час планових рубок береку залишають. Зрізати береку можуть, якщо старе дерево починає всихати або, приміром, буревій звалив одиноке дерево. У промисловому масштабі її деревину в Україні на сьогодні не використовують, хоча це ідеальний матеріал для виготовлення музичних інструментів, меблів і різних токарних деталей.
Відомі лікувальні властивості різних частин рослини, спричинені її унікальним багатим біохімічним складом. Листя, суцвіття, кора і плоди містять безліч різноманітних органічних сполук, мікроелементів. Приміром, кофеїнова кислота, флавоноїди, стерини, цілий перелік жирних кислот, в усіх частинах присутній вітамін С, особливо у ягодах. Рослину застосовували при лікуванні холери та дизентерії, як протидіарейний, сечогінний, протизапальний, протидіабетичний, відхаркувальний засоби, для лікування кишкового тракту.
На фото – цвітіння береки лікарської; приклади залишення поодиноких дерев береки після рубок головного користування на ділянці, де зараз ростуть лісові культури дуба звичайного і клена, створені у 2020 році (майстер лісу В.В.Прядун, Рудницьке лісництво ДП «Крижопільський лісгосп»).
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ