У лісах Вінниччини зростає коркове дерево

Дубові діброви – візитівка лісового господарства Вінниччини. Дуб звичайний – це основна лісоутворююча порода у наших грунтово-кліматичних умовах. Але основне завдання лісівників – створити саме високопродуктивні ліси, біологічно стійкі, більш посухостійкі насадження.
Тому при створенні лісових культур із головною породою дубом звичайним у якості супутніх порід активно висаджують інші породи, аборигенні та інтродуковані: береку лікарську, горіх чорний, грушу, модрину європейську та інші. Супутні породи виконують різні функції: допомагають збільшити запас деревини та віддачу з лісового гектара, підвищують стійкість лісів до кліматичних змін, підвищують видове різноманіття насаджень, виконують підгінну роль стосовно головної породи тощо. Їх вводять чистими рядами до 20% до загальної кількості посадкових місць. Одним із цікавих інтродуцентів, які вводять у склад насаджень, є бархат амурський або коркове дерево.
Це реліктовий вид, що існував до Льодовикового періоду, він вважається пам’яткою природи. Прийшов до нас цей вид із Далекого Сходу, поширений у Японії, Китаї, Кореї. 
Бархат амурський має дводомні китецеподібні суцвіття, тобто жіночі й чоловічі квітки формуються на різних деревах. Дерево росте до 20–25 м висотою, стовбур до 50 см, іноді до 70 см у діаметрі, вкритий м’якою, еластичною, оксамитовою (чи оксамитово-сірою) коркоподібною корою завтовшки до 7 см, яка може мати глибокі повздовжні тріщини чи борозни. Звідси і його назва – коркове дерево. «Амурський» - від назви далекосхідної річки Амур, де він і зростає. 
Щороку лісгоспи Вінниччини створюють невелику кількість насаджень з участю бархату амурського, 20-30 га. Основна мета вирощування цієї породи – підвищення природного біорізноманіття, розповів Ігор Мельник, начальник відділу лісового господарства Вінницького ОУЛМГ. Для отримання сіянців у розсадниках висівають власне насіння, яке має хорошу схожість.
Це досить цікаве дерево завдяки властивостям деревини, вважає Сергій Мацюк, головний лісничий Жмеринського лісгоспу:
- Деревина має жовтуватий колір, із смужками інших відтінків. У деревообробці дуже гарно точиться, дозволяє зробити тонкі деталі. Також дерево цікаве за рахунок кори.
У Жмеринському лісгоспі впродовж останніх трьох років коркове дерево вводять у склад лісових культур у Ярошинському, Людовському, Жмеринському лісництвах. Проте лісівники поки що спостерігають за ростом цього дерева.