У лісах Поділля цвіте дуб звичайний

Дуб – дерево, яке наші пращури поважали здавна. І сьогодні його вважають символом міцного здоров’я, проводячи паралель із міцною деревиною і довговічністю цього дерева. На Поділлі дуб звичайний (черешчатий) є головною лісотвірною породою, займаючи у складі лісових насаджень 80 %. Хоча, звісно, є багато інших різновидів дуба, у тому числі і у наших лісах росте дуб червоний, дуб північний.

Зараз на Вінниччині відбувається цвітіння дуба. Такі цікаві зелені суцвіття мало хто помічає серед листя, тому часто стороння людина навіть і не знає, як виглядає дубовий цвіт. А ще цікавіше, квіти дуба поділяються на чоловічі (тичинкові), зібрані в суцвіття, схожі на сережки, і жіночі (маточкові), власне, на місці яких і зав’язуються жолуді.

А ще у нас на Вінниччині росте дуб звичайний ранньої і пізньої форми. Це явище так званого сезонного поліморфізму. У літнього рано розпускається листя, яке восени опадає. У зимового дуба листя з довгими черешками з'являється пізно, але восени не опадає, а засохле тримається на гілках усю зиму. Тому-то пізня форма (зимовий біоморф) ще лише починає розвивати листя і суцвіття.

Лісівники Вінниччини люблять повторювати: дуб любить шубу, але відкриту голову. Тому, щоб виростити якісні насадження, використовують цю класичну формулу на практиці. У якості супутніх порід у культурах дуба звичайного використовують інтродуковані горіх чорний, дугласію та аборигенні породи (берека лікарська, черешня, груша). Щоб виростити не просто ліс, а високоякісні продуктивні та біологічно стійкі насадження, які мають високий запас деревини, лісівники Вінниччини впроваджуються передові технології, використовуються рекомендації науковців, проводять цілий комплекс лісогосподарських заходів.

Мало хто замислюється, скільки щоденної праці вкладають лісівники у створення лісових насаджень. Бо здається, що ліс росте сам по собі. Але вирощування лісу – це завжди непростий процес, і від маленького жолудя до могутнього дуба лежить шлях, що триває ціле століття.

 

Цікаві факти про дуб:

- У природі зустрічається більше 450 видів дуба. У Греції та Іспанії відомі дуби з солодкими жолудями. У коркового вічнозеленого дуба, поширеного у Франції, Іспанії, Італії та на Кавказі, зелене листя не сохне і не опадає щороку, а тримається на гілках кілька років.

- Деревина дуба особливо міцна. Дубові колоди, потрапивши у воду, не гниють, а стають чорними і ще міцнішими, утворюючи так званий морений дуб, який особливо цінують у столярних роботах. Дубильні речовини, які містяться в деревині, запобігають гниттю, тому з дуба роблять діжки і паркет.

- Листя дуба є їжею для численних тварин. А комахи і їхні личинки можуть помітно шкодити росту дуба (дубова листовійка, жук-трубкокрут дубовий, шовкопряд та інші).

- дуб – улюблене дерево блискавок. Через це стародавні слов'яни називали його «Перуновим древом» (слов’янський бог-громовержець). А вчені пояснюють це тим, що коренева система дуба добре розвинена, проникає дуже глибоко в землю, досягаючи водоносних шарів.