У ДП “Жмеринський лісгосп» проведено навчання чотирьох держлісгоспів із гасіння умовної лісової пожежі

Третього червня на базі Людовського лісництва ДП «Жмеринський лісгосп» проведено спільні тактичні протипожежні навчання.  У заході була задіяна державна лісова охорона ДП «Жмеринський лісгосп» (директор Бендера П.В., головний лісничий Мацюк С.О.), ДП «Вінницький лісгосп (Попельнюк В.В., Ільченко Є.В.), ДП «Могилів-Подільський лісгосп» (Іщенко В.М., Хомич О.І.), ДП «Хмільницький лісгосп» (директор Ющинський Т.В.),  рятувальники ДРПЧ-8 м. Жмеринка (заступник начальника частини капітан СЦЗ Поліщук В.С., командир відділення старший прапорщик СЦЗ Олійник О.В., пожежні рятувальники сержант СЦЗ Козмір А.В., молодший сержант СЦЗ Ліпський Д.М., водій, командир відділення прапорщик Шевчук О.С.). 
У навчаннях узяв участь перший заступник начальника Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Діденко В.І.
Чітко, логічно, технічно грамотно організували важливий спільний захід директор та головний лісничий ДП «Жмеринський  лісгосп» Бендера Петро Володимирович, Мацюк Сергій Олександрович, лісничий Людовського лісництва Зарицький Віктор Михайлович.
 - Такі спільні тренування ми проводимо  з метою відпрацювання взаємодії рятувальників і лісівників при гасінні лісових пожеж, - зазначив Діденко Віктор Іванович. – Минулого року навесні вогняна стихія вирувала у лісах Житомирщини, пізніше – у Луганській та Харківській областях. 
 За інформацією Державного агентства лісових ресурсів України, загалом у 2020 році було ліквідовано понад 2,5 тис лісових пожеж на площі понад 70 тис. га. Збитки від пожеж перевищили 19 млрд. грн.  Щоб запобігти знищенню лісових масивів від вогню у майбутньому, лісівники відпрацьовують навички локалізації та ліквідації лісових пожеж, проводять тренування, аби підготуватися до боротьби з вогняною стихією. Адже під час пожежонебезпечного сезону, коли ризик займань зростає, готовність особового складу та техніки має бути на найвищому рівні.
Директор держлісгоспу Бендера П.В. підкреслив, що важливим  є вивчення оперативно-тактичної характеристики лісництва, особливостей гасіння пожеж в екосистемах. Напередодні тренувань жмеринські лісівники, як і лісівники інших держлісгоспів, провели серйозні підготовчі роботи, перевірку техніки, наявних модулів, відпрацювали навчальні етапи спільних тренувань.
За вигаданою легендою, у лісових  угіддях виникло займання, відбулося загорання підстилки. Лісничий оголосив виклик для працівників лісового господарства. Прийнято рішення про залучення до гасіння пожежі допоміжних засобів пожежогасіння лісгоспу. На місце пожежі прибувають пожежні модулі ДП «Жмеринський лісгосп», державна лісова охорона.
Поки що локалізувати пожежу не вдається. Вогонь поширюється лісовою підстилкою. Повідомляють службу «101» про загорання. На місце події прибувають рятувальники. Поліція «перекриває» проїжджу частину  задля уникнення скупчення автотранспорту та забезпечення повноцінного доступу потрібної у разі збільшення площі загоряння техніки. 
Прийнято рішення про залучення до гасіння лісової пожежі допоміжних сил Вінницького, Могилів-Подільського, Хмільницького держлісгоспів. Спільними силами рятувальників і державної лісової охорони не було допущено поширення вогню на лісові насадження, «низова пожежа» не переросла у «верхову». Умовну лісову пожежу ліквідовано.
Підбиваючи підсумки спільного навчання, Діденко В.І. зазначив, що учасники заходу вдало відпрацювали основні етапи гасіння лісової пожежі: застосування ранцевих лісових вогнегасників, хлопавок, уміння працювати з пожежними модулями, створення мінералізованої смуги, яка перешкоджає поширенню низової пожежі. Смугу створювали з допомогою тракторів МТЗ- 82 з агрегатом ПКЛ-70 та МТЗ- 82 з агрегатом КЛБ- 1,7.  Держпідприємства, які взяли участь у тренуваннях,  привели в належний стан пожежний інвентар, засоби зв’язку та техніку, пристосовану для гасіння лісових пожеж. Оновлено захисні пожежні комплекти для всіх працівників державної лісової охорони. У кожному лісництві ДП «Жмеринський лісгосп» є по одному пожежному модулю. Держлісгоспи мають ранцеві обприскувачі, лопати, хлопавки,  граблі, топори,  відра, вогнегасники.
Учасники навчань показали готовність за потреби злагоджено діяти з пожежниками під час гасіння лісової пожежі та справилися із поставленими завданнями на відмінно, - зазначив Бендера П.В. - Сподіваюся, що ці вміння та професіоналізм, а також наш наявний інвентар, техніка знадобляться лише під час спільних навчань. Адже минулорічний важкий пожежонебезпечний період і сильна засуха показали, що ми маємо бути готовими дати відсіч вогню за будь-яких обставин, аби вберегти наші ліси!
І рятувальники, і лісівники мають знати, як діяти при великих пожежах в іншій місцевості та бути готовими надати допомогу в інших областях України.  Як ми робили це минулого року на Житомирщині. Крім того, залишаються численні факти навмисного підпалу стерні, сухої трави, виникнення пожеж в екосистемах через людську необережність. Тому фахівці мають бути завжди напоготові. Лише особисте правильне ставлення людини до лісу та власна відповідальна поведінка стануть запорукою збереження зелених багатств нашого краю.
Вінницькі лісівники просять жителів області дотримуватися правил протипожежної безпеки в лісі та особисто стати на сторожі лісів України, не палити суху траву.