Тульчинські, вінницькі та крижопільські лісівники здобули «золото», «срібло», «бронзу» у трудовому суперництві за перше півріччя 2021 року

Лідерами трудового суперництва між державними лісогосподарськими підприємствами Вінницького ОУЛМГ за результатами діяльності за перше півріччя 2021 року стали: 1 місце – ДП «Тульчинське ЛМГ» (директор Дан М.М., головний лісничий Кілимник Г.П.), 2 місце – ДП «Вінницький лісгосп» (Попельнюк В.В., Ільченко Є.В.), 3 місце – ДП «Крижопільський лісгосп» (Цимбалюк В.В., Коваль С.О.).
Підсумки трудового суперництва підведено на серпневому засіданні колегії Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, що проходило під головуванням начальника управління А.О. Бондаря. На засіданні проаналізовано роботу держпідприємств лісового господарства Вінниччини за перше півріччя 2012 року, накреслено завдання на третій квартал.
При визначенні кращих держпідприємств у трудовому суперництві до уваги береться стан лісового господарства та лісових культур (об’єми заготовленого насіння, вирощеного посадкового матеріалу, успішність лісокультурної кампанії, відсоток приживлюваності культур і т. д.), рівень охорони та захисту лісів (ефективність роботи рейдових бригад), стан мисливського господарства, лісозаготівельна та деревопереробна діяльність, рівень механізації при створенні та догляді за лісовими культурами. Враховується і критерій зростання обсягів реалізованої продукції, продуктивність праці, стан розрахунків підприємства по податках та обов’язкових платежах, стан оплати праці.
Лідери трудового суперництва спромоглися досягнути взірцевих показників у роботі своїх лісогосподарських підприємств як у сферах лісорозведення, лісовідновлення, так і успішного ведення мисливського господарства, деревопереробної діяльності.
Варто зазначити,  що останнім часом відзначаються суттєві зміни у результатах трудового суперництва. Відновив лідируючі позиції у порівнянні з останніми роками Тульчинський держлісгосп.
Лісівники області  ефективно використовують всі лісові ресурси для отримання максимальних фінансових надходжень, оскільки держава на ведення лісового господарства коштів не виділяє. Протягом першого півріччя 2021 року від реалізації лісопродукції, від ведення мисливського господарства та реалізації іншої продукції, послуг держпідприємства лісового господарства області отримали 391,2 млн. грн. проти 296 млн. за відповідний період минулого року (132%). На ведення лісового та мисливського господарства направлено 353,8 млн. грн. власних коштів. До державної казни від держлісгоспів Вінниччини за перше півріччя надійшло 161 млн. грн. податків, зборів, єдиного соціального внеску.
Чистий дохід від реалізації продукції склав: ДП «Тульчинське ЛМГ» - 52,5 млн. грн., ДП «Вінницький лісгосп» - 57 млн. грн., ДП «Крижопільський лісгосп» - 42,4 млн. грн.
Від переробки деревини найбільші надходження мають: ДП «Крижопільський лісгосп» - 12,8 млн. грн., ДП «Вінницький лісгосп» - 6,7 млн. грн., ДП «Гайсинський лісгосп» – 5,7 млн. грн.
Отримані надходження лісгоспи спрямовують на проведення лісокультурних заходів, відтворення лісів, охорону державного лісового та мисливського фонду, закупівлю відповідної техніки та обладнання.
Підприємства доглядають лісові культури, охороняють ліс, створюють сучасні умови праці для лісівників, забезпечують охорону праці на виробництві, розвивають мисливське господарство, охороняючи та збільшуючи видову фауну мисливських угідь, постійно удосконалюють лісові розсадники, теплично-парникові господарства, розширюють базу для вирощування декоративного посадкового матеріалу.
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ