Сміття у лісі не росте

Більше 10 тисяч гривень штрафів за сміття та 4 десятки прибраних лісівниками смітників із початку року – так ми любимо наш край?
Ще років 30 тому, коли купували продукти харчування у склі або загортали все у газети, а пластикові пакети бережно прали і сушили, коли не виробляли штучних упаковок, проблеми засміченості лісових та житлових масивів просто не існувало.
Сьогодні ж проблема надмірної засміченості навколишнього середовища щороку набуває дедалі загрозливіших масштабів. Спілкування з природою практично всюди супроводжує небажаний «свідок» - пластик та інше побутове сміття. Для пересічного українця, який «впевнено» йде у Європу, нормальним є викинути непотріб з вікна автівки на узбіччя траси чи, приміром, завезти будівельне сміття з дачі у сусідню лісосмугу… Фахівці стверджують, що у той час як населення країни зменшується — кількість сміття збільшується. Щороку українці створюють приблизно 11 млн. т твердих побутових відходів, лише 4% сортується і переробляється, більше 93% — опиняється на сміттєзвалищах.
- Несанкціоновані сміттєзвалища на території лісових масивів найчастіше утворюють у ярах, балках, кар’єрах. Таким чином, при відсутності системи захисту ґрунтових вод та інших очисних систем відбувається забруднення повітря і води, - розповідає заступник начальника відділу лісового господарства Вінницького ОУЛМГ І.В.Попадюк. - Також звалища часто підпалюють, у результаті чого у повітря виділяється багато шкідливих хімічних сполук, у тому числі токсичні речовини (солі заліза, свинцю, цинку, ртуть та пестициди, розчини та фарбники). Крім того, підпал стихійних сміттєзвилищ загрожує виникненню лісових пожеж.
А ще смітники - це вбивча шкода для диких тварин та птахів. Мешканці лісів можуть випадково з’їсти пластик чи інше сміття. Просторами інтернету мандрує чимало світлини із тваринами, що потрапили у пастку пластикових пакетів, пляшок, сіток... Проте населення цілеспрямовано вивозить у лісові масиви сміття або ж залишає таку «подяку» для лісових мешканців після хорошого відпочинку…
Лісівники держпідприємств Вінницького ОУЛМГ проводять постійну роботу над покращенням санітарного стану та благоустрою території лісового фонду Вінниччини. Лише з початку 2019 року працівниками лісгопів ліквідовано 43 несанкціонованих сміттєзвалища на загальній площі майже 2 га! Навколо населених пунктів та вздовж автомобільних доріг упорядковано 88 лісових масивів.
Законодавство передбачає покарання за засмічення лісу. Згідно із ст. 73 "Засмічення лісів відходами" Кодексу України про адміністративні правопорушення, це порушення тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти п’яти (425 грн.) до п’ятдесяти (850 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п’ятдесяти (850 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
З початку поточного року працівниками державної лісової охорони держпідприємств Вінницького ОУЛМГ проведено 155 рейдів, у результаті чого «на гарячому» попалося 24 лісопорушники. Вони сплатили штрафів на суму більше 10 тис. грн. І крім того, порушник повинен прибрати сміття.
Лісівники Вінниччини закликають населення берегти природу і відпочивати, дотримуючись правил поведінки у лісі. Для відпочиваючих облаштовані рекреаційні пункти з місцями для розведення вогнища, з урнами, дитячими майданчиками, альтанками.
Пам’ятаймо, що ми – гості на цій планеті. Відповідальність за забруднення довкілля, за утворення стихійних сміттєзвалищ у лісових масивах не оцінюється лише розміром штрафу. Від забруднень сміттям страждають тварини та рослини, а також страждатимуть майбутні покоління. Адже пластикова та поліетиленова продукція або не розкладається зовсім, або розкладеться через сотні років.
Зробімо наше життя чистішим!