Природні вороги проти шкідників лісу: лісівники Вінниччини встановлюють домівки для птахів та охороняють мурашники

У лісівників із приходом весни з’являється чимало клопотів. Адже з настанням тепла пробуджується усе живе, в тому числі і шкідники лісу, які своєю згубную діяльністю сприяють масовому виханню лісів.
Одним із пріоритетних нaпрямків діяльності лісозaхисної служби є розвішування шпаківень та охорона мурашників. Використання природніх ворогів є біологічними зaходами боротьби зі шкідливими комaхaми тa хворобaми лісу. Ці зaсоби не шкодять довкіллю та зaстосовуються в лісaх, де використaння хімічних методів боротьби зaборонено.
У 2019 році лісівники держпідприємств Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства усього запланували розвішали 18400 штучних гніздівок (шпаківень, синичників),  заплановано огородити 340 і переселити 175 мурашників.
Встановлення та ремонтування «пташиних квартир» забезпечує птахам комфорт, захист їхнього потомства і відповідно -  успішне розмноження птахів у період гніздування.
 А підвищення чисельності комахоїдних птахів у лісових насадженнях стримує масове розмноження різноманітних шкідників лісу - шпильково-листогризучих комах. Вдумаймось лише у мову цифр. Сім’я синиць за літо, наприклад, знищує близько 4 тисяч гусениць. А пара горихвісток - 7,5 тисяч. За період годування своїх пташенят синиця блакитна знищує 24 мільйони яєчок комах. Пара мухоловок строкатих для вигодовування 6 пташенят протягом 15 днів збирає з навколишніх дерев від 1 до 1,5 кілограмів комах.
Також подібна робота має важливе лісівничо-просвітницьке значення. Адже щороку до виготовлення та розвішування шпаківень залучаються учнівські лісництва, яких на сьогодні при лісгоспах Вінницького ОУЛМГ діє 50. Юні лісівники також отримують від наставників важливу інформацію про роль птахів у житті лісу, про необхідність захисту та охорони пернатих друзів лісу, особливо тих, які знаходяться під загрозою зникнення.