Новорічна красуня у горщику: з квартири – на ділянку

Як правильно допомогти ялинці пережити температурний стрес і прижитися після зимівля у квартирі
Щороку лунають заклики екоактивістів придбати на новорічно-різдвяні свята ялинку у горщику, щоб після завершення веселощів висадити її у дворі чи на дачі. Ідея хороша, зацікавлює багатьох вінничан. Однак чи стане ялинка у горщику конкурентом ялинці, заготовленій на спеціальній плантації лісництв? Адже шпилькові породи – досить примхливі до змін температур та режиму вологості, тому на практиці цю місію можуть виконати справді уважні та терплячі господарі. Для таких ми ділимося порадами від інженерів лісового господарства, як доглядати за примхливою новорічною гостею.
 
Не допустити розпускання бруньок
Навіть дітям відомо, що холодна пора року – період спокою для рослин, у яких вегетація припиняється. Тож логічно, що опинившись у теплій домівці, ялинка прокидається від зимового сну і починає розпускатись. Принцип «температурного стресу» добре знають і використовують квітникарі, стимулюючи ріст і цвітіння рослин. 
А для ялинки це зовсім неприродньо для цієї пори року. Більше того, стимулювання росту з подальшим неправильним доглядом може завершитися трагічно. Тому перша порада – намагайтеся максимально скоротити період перебування дерева у будинку. Якщо можливо – заносьте за день до свята і через день виносьте.
Щоб не допустити росту дерева у будинку, слід мінімізувати освітлення, полив та температуру. Адже ці чинники стимулюють ріст рослин. Краще взагалі тримати дерево на балконі, де температура повітря становить +2-3 градуси. Максимальною температура в кімнаті може бути до плюс 18 градусів за Цельсієм.
Якщо мова йде про кілька днів, то горщик не поливати взагалі. Адже якщо обирати між двома бідами кращу, то у даному випадку для рослини ліпше трохи пересохнути, ніж розпуститись.
Ідеально, якщо той, хто придбав ялинку з закритою кореневою системою, мешкає у приватному секторі. У цьому разі святкове дерево можна винести у двір разом із прикрасами. Фахівці кажуть, що не варто боятися промерзання ґрунту у горщику – взимку у природному середовищі він гарантовано промерзає на ще більшій глибині, але головне, що коріння перебуває у стані спокою.
 
Ялинка в домі почала рости
Як зрозуміло з вищесказаного, радіти цьому не слід. Однак, якщо вже так сталося, що гостя затрималась у домі на 1-2 місяці, звісно, її слід поливати. Уже розпочалася стимуляція росту бруньок та кореневої системи, тому винести її після цього надвір – це однозначна загибель для дерева. У такому випадку слід дочекатися весни, щоб висадити дерево.
Шпилькові породи дуже погано реагують на зміну теплично-парникових умов (якими і стала квартира у даному випадку). Нові пагони дуже ніжні і легко можуть обпектися сонцем. Тому ялинка обов’язково має пройти процедуру адаптації та загартовування. Саджанець слід виносити надвір щодня по годині, дуже обережно, поступово збільшуючи час перебування ялини на відкритому повітрі. Можна залишати горщик в умовах притінення, коли пряме сонячне проміння точно не потратить на молоді пагони, приміром, на ганку чи під навісом. Ще один із варіантів – зробити притінюючу сітку чи інший саморобний варіант притінення.
 
Пересаджуємо й оберігаємо від заморозків
Пересаджувати ялинку можна від березня до травня. Однак цей період для нашої місцевості характерний весняними заморозками, небезпечними для молодих пагонів. Слід уважно стежити за прогнозами синоптиків, щоб захистити хвойну красуню, прикриваючи її на ніч підручними засобами (папером, агроволокном чи звичайним домашнім текстильним покривалом).
За бажанням готуємо або купуємо готову гумусно-торф’яну суміш, хоча зазвичай рослини з закритою кореневою системою саджають у горщик із спеціальною якісною ґрунтосумішшю.
Глибина ями, в яку саджаємо дерево, має бути приблизно на 30 см глибшою за земляну грудку. Висадивши ялину, не забуваймо про постійний помірний полив саджанця.
Також може статися, що ялинка, яка розпустилась у квартирі, потрапивши у природне середовище, припинить свій ріст. Не варто хвилюватись, адже це зумовлено тим, що у дерева збився природний цикл, тому у цьому році воно не дасть приросту. Цикл відновиться через півтора роки. Зазвичай таке трапляється, коли шпилькові породи пересаджують влітку.
Держлісгоспи Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства мають для реалізації деревцята у горщику: ялину звичайну, ялину блакитну, сосну звичайну, ялицю. Також нагадуємо, що вирощування лісівниками новорічних дерев відбувається без шкоди довкіллю. Адже ростуть вони на спеціальних плантаціях та землях, непридатних для ведення лісового господарства. А заготовлюються відповідно до щорічно встановлених лімітів. Реалізовуються лише спеціально марковані новорічні дерева.