На Волині розпочав роботу другий етап четвертого з’їзду лісівників України

Сьогодні, 14 березня, на Волині, в м. Луцьк, розпочав роботу другий етап четвертого з’їзду лісівників України. Перший етап з’їзду пройшов у Києві 25 вересня 2018 року.
Від лісівників Вінниччини делегатами з’їзду обрано начальника обласного управління лісового та мисливського господарства А.О. Бондаря, першого заступника начальника В.І. Діденка, директорів Вінницького, Бершадського, Тульчинського держлісгоспів В.В. Попельнюка, М.В. Краснєєва, В.А. Поліщука, голову обласної організації профспілки працівників лісового господарства І.Д. Івацка, головних лісничих ДП «Вінницький лісгосп», ДП «Могилів-Подільський лісгосп» Є.В. Ільченка, О.І. Хомича, лісничих Людавського лісництва ДП «Жмеринський лісгосп», Ладижинського лісництва ДП «Гайсинський лісгосп», Радянського лісництва ДП «Крижопільський лісгосп», Оратівського лісництва ДП «Іллінецький лісгосп» В.М. Зарицького, Р.П. Семененка, А.В. Чорноіваника, М.М. Бойка, помічника лісничого Літинського лісництва ДП «Хмільницький лісгосп» В.М. Антонюка, прес-секретаря Вінницького ОУЛМГ С.Т. Вовка. 
До участі в роботі другого етапу з’їзду запрошено також директорів усіх держлісгоспів України, представників деревопереробників. 
У вересні 2018 року з’їзд прийняв резолюцію «Про критичний стан українських лісів», заяву «Щодо податку на лісові землі», звернення лісівників України до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо необхідності вирішення нагальних проблем лісової галузі України.
На другому етапі з’їзду делегати проаналізують, як виконуються рішення першого етапу з’їзду. В обговоренні нагальних проблем розвитку лісового господарства України виступить від вінницької делегації і начальник Вінницького ОУЛМГ А.О. Бондар. Адже проблем у лісовому господарстві чимало. Але їх можна успішно вирішувати на всіх рівнях: всеукраїнському, обласному, на рівні територіальних громад. І лісівники готові їх вирішувати!
Особливу стурбованість викликає різке погіршення санітарного стану лісів. Прогноз дуже невтішний. Щоб врятувати ліси України, потрібно максимально сконцентрувати можливості держави, всіх органів влади, науки, зусилля лісівників і системно адаптувати наші ліси до глобальних кліматичних змін.
Для забезпечення ефективної протидії всиханню лісів, розповсюдженню шкідників лісу необхідно терміново внести зміни в «Санітарні правила в лісах України», в багато інших законодавчих актів.
Лісівники Вінниччини переконані, що до вирішення проблем лісової галузі слід підходити виважено, адже ліси України – це здоров’я і життя всіх українців.
Важливим для розвитку лісового господарства України є рішення Всеукраїнської наради, проведеної Президентом України П.О. Порошенком 30 вересня 2017 року в Івано-Франківську, на якій розглянуто питання реформування лісового господарства та вдосконалення державної екологічної політики. Стратегію подальшого розвитку лісового господарства визначає Указ Президента України «Про додаткові заходи щодо розвитку лісового господарства, раціонального природокористування та збереження об’єктів природно-заповідного фонду» №381/2017 від 21 листопада 2017 року.
Пам’ятаймо і те, що в лісовому господарстві, деревообробній промисловості трудяться більше півмільйона працівників. А це разом з членами сімей - один мільйон жителів! І не можна нехтувати правами одного мільйона виборців! Адже у вересні на з’їзді чітко пролунало: задля порятунку українських лісів, не допущення передачі їх в концесію, приватизації лісівники готові до акцій соціальної непокори. Адже вперше з 1917 року так гостро постало питання «Збережемо ліси – збережемо Україну!». Ліси – національний народний скарб, створений кількома поколіннями українців. І не можна допустити їхньої приватизації купкою товстосумів!