На Вінниччині успішно стартувала Всеукраїнська акція «Створюємо ліси разом»

Вдалої лісокультурної кампанії та 100-відсоткової приживлюваності майбутніх дерев побажав лісівникам очільник Вінницького ОУЛМГ
Лісівники Вінниччини розпочали весняну лісокультурну кампанію-2021 із старту загальноукраїнської акції «Створюємо ліси разом», ініціатором якої є Державне агентство лісових ресурсів України. Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства А.О. Бондар привітав лісівників із початком найважливішої у лісокультурному році події та приєднався до садіння лісу у Гніванському лісництві Вінницького лісгоспу.
В акції взяли участь директор ДП «Вінницький лісгосп» В.В. Попельнюк, головний лісничий Є.В.Ільченко, лісничий Гніванського лісництва С.О.Лєсніченко, помічник лісничого О.М.Діденко, державна лісова охорона лісгоспу та лісництва. А ще надійні та вірні помічники – юні лісівники, учнівське лісництво «Зелений світ» Грижинецької ЗОШ, підопічні Гніванського лісництва. .З десятьма учнями 8-го та 9-го класів на ділянці працювали директор школи Ю.Г.Могер та керівник учнівського лісництва, учителька біології С.А.Карпюк.
Очільник Вінницького ОУЛМГ щиро подякував усім держлісгоспам, які, не дивлячись на труднощі, гарно попрацювали у підготовці до проведення всеукраїнської акції і дружньо розпочали роботу. Адже лісівники переконані, що сьогодішня їхня праця з відтворення лісів – це спадок для майбутніх поколінь українців. Сьогодні лісівники Вінничини створюють високопродуктивні, біологічно стійкі насадження, Ліси Майбутнього!
- Саме 21 березня відзначається Міжнародний день лісів, який у цьому році відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН проводиться під гаслом «Відновлення лісів: шлях до відродження та добробуту». Лісівники Вінниччини за час проведення акції висадять понад 5 мільйонів дерев! Це досить серйозний об’єм, тому бажаю усім злагодженої роботи, гарної погоди, успіхів, здоров’я та 100-відсоткової приживлюваності новостворених культур! – зазначив Анатолій Омелянович.
Директор ДП «Вінницький лісгосп» Віктор Попельнюк побажав лісівникам успіхів у роботі та подякував юним лісівникам за їхню ініціативу приєднатися до акції.
- Це дуже приємно, що діти щороку підтримують лісівників, цікавляться лісом, нашою нелегкою роботою, поважають лісівничий труд. Члени учнівських лісництв багато знають про лісове господарство Вінниччини, про те, які дерева ми висаджуємо, як їх доглядаємо. Щиро вдячні за співпрацю і підтримку керівництву та педагогам не лише Грижинецької школи, а й усіх навчальних закладів, які з року в рік підтримують із нами дружні стосунки!
На лісовій ділянці площею 2 га Гніванського лісництва створювали лісові культури дуба звичайного з введенням модрини європейської, дугласії. Висаджували сіянці за допомогою спеціального пристрою для посадки матеріалу з закритою кореневою системою за передовою технологією: використовують відібраний високоякісний посадковий матеріал з закритою кореневою системою. Посадковий матеріал вирощено в контрольованому середовищі в спеціальному субстраті у сучасних теплицях Михайліського лісництва та базового розсадника на території лісгоспу.
Перед початком садіння головний лісничий Євген Ільченко та інженер лісових культур Сергій Луценко провели інструктаж з техніки безпеки та з посадки лісу. Розповіли дітям, як правильно, якої глибини робити отвір для кореневої системи, на якому рівні загортати кореневу шийку рослини, щоб вона вдало прижилася. Діти запитували про особливості садивного матеріалу, для чого використовують сіянці, вирощені із закритою кореневою системою, як відрізнити дугласію та модрину, чому найбільше на Поділлі росте дуба звичайного.
Робота справді кипіла. Підготовлена ділянка, весняне сонечко, достатня кількість вологи у грунті, а головне – дружний колектив лісівників, педагогів та дітей – все це дало гарні результати і рівненькі рядочки лісових культур!