На Вінниччині – одним заслуженим лісівником більше!

На одного Заслуженого лісівника України стало більше серед вінницьких лісівників, які щоденною працею бережуть та примножують справжній скарб – ліси Вінниччини! Своїм указом Президент України присвоїв це високе звання Сандулу Юрію Андрійовичу - лісничому Іллінецького лісництва державного підприємства «Іллінецьке лісове господарство» (Указ Президента України №470/2019 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України»).
 
Юрій Андрійович став 25 лісівником Вінниччини, удостоєним такого високого звання. У 1962 році першим заслуженим лісівником на Вінниччині став Паламарчук Григорій Іванович, на той час головний лісничий Вінницького лісгоспзагу. У 2013 році 23-ім і 24-им заслуженим лісівником стали директори Вінницького та Крижопільського держлісгоспів Попельнюк В.В., Цимбалюк В.В.
Сандул Ю.А. народився 10 листопада 1971 року в с. Василівка Ілллінецького району в родині колгоспників. У 1989 році, після закінчення навчання в Юрковецькій середній школі, працював водієм у колгоспі рідного села. З 1989 по 1991 проходив дійсну строкову військову службу. Після демобілізації повернувся до попередньої роботи.
Нелегку і важливу для суспільства стежину лісівника розпочав лісорубом Дашівського лісництва в березні 1994 року. Згодом працював лісником зазначеного лісництва, потім - майстром лісу Іллінецького лісництва. В жовтні 2013 року призначений лісничим Іллінецького лісництва ДП «Іллінецький лісгосп».
Має вищу освіту. Закінчив Уманський національний університет садівництва за спеціальністю «Лісове господарство».
Одружений. З дружиною Тетяною Андріївною виховують сина Назарія.
За час трудової діяльності зарекомендував себе дисциплінованим, технічно грамотним фахівцем, вимогливим до себе і підлеглих керівником, умілим організатором лісогосподарського виробництва. Багато сил і енергії приділяє справі підвищення продуктивності лісів та культурі виробництва. Проводить велику роботу з охорони лісу проти самовільних рубок, а також недопущення лісових пожеж. Докладає багато зусиль для збереження та примноження лісових насаджень та мисливської фауни. На належному рівні виконує комплекс заходів, спрямованих на формування високопродуктивних насаджень та підвищення їхніх екологічних функцій; забезпечує якісне створення лісових культур, проведення догляду за ними та заготівлю лісового насіння з високопродуктивних насаджень. Різновікові насадження дуба звичайного із введенням інтродукованих та аборигенних порід завдяки застосуванню передових методів вирощування є гордістю іллінецьких лісівників. В Іллінецькому лісництві доглядам за лісовими культурами надають особливого значення, вони завжди перебувають у зразковому стан, що є стійкою тенденцією. Достатню увагу надають лісівники лісництва і лісогосподарським заходам з догляду за формою крони та стовбура деревостанів.
Іллінецьке лісництво має досвід співпраці з науковцями Національного університету біоресурсів і природокористування України, започатковану начальником Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Бондарем А.О. На базі державних підприємств лісового господарства створені демонстраційні ділянки з екологічно орієнтованого ведення лісового господарства. В Іллінецькому лісництві на шести демонстраційних ділянках (кругових майданчиках) досліджують насіннєве природне поновлення лісу, способи рубки як методи сприяння природному поновленню дуба звичайного.
Завдяки умілому керівництву та ініціативі ввірене Сандулу Ю.А. Іллінецьке лісництво протягом останнього десятиліття посідає передові місця в трудовому змаганні серед лісництв лісгоспу та підприємств обласного управління.
За сумлінну працю, високий професіоналізм Сандул Ю.А. відзначений Почесними грамотами Держкомлісгоспу України, нагрудним знаком Держлісагентства України «За бездоганну службу в державній лісовій охороні», грамотами Вінницької обласної державної адміністрації, обласного управління лісового та мисливського господарства..
Вітаємо із ще одним високим досягненням – званням Заслуженого лісівника України. Бажаємо і в подальшому тримати цю високу планку професійності, відповідальності, бути зразком для колективу лісівників. Здоров’я та наснаги Вам для звершення майбутніх ідей та задумів.