На Вінниччині лісівники розпочали лісівничий тиждень фестивалем «Пізнай ліс!»

8 вересня у Вінниці, на Фонтанній площі Центрального парку культури і відпочинку, відбувся третій обласний лісівничо-просвітницький фестиваль «Пізнай ліс!». Цим яскравим заходом лісівники Вінниччини розпочали лісівничий тиждень, який проводитиметься по всій Україні з нагоди професійного свята Дня працівника лісу протягом 9-15 вересня 2019 року.
На фестиваль, організований лісівниками Вінниччини, завітали усі бажаючі, приходили із друзями, з дітьми, цілими родинами, просто перехожі, зачувши гарну духову музику і побачивши наші виставкові намети. А подивитись тут дійсно було на що.
Начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Бондар разом з членами колегії ВОУЛМГ оглянули виставкові намети держлісгоспів Вінниччини, учнівських лісництв, стенди про переможців обласних конкурсів на краще лісництво, кращого лісничого, кращої садиби лісництва, кращого майстра лісу, ярмарок «Солодка лісова галявина».
Анатолій Омелянович привітав учасників та гостей свята, вручив подяки і пам’ятні подарунки учнівським лісництвам, педагогам, журналістам, які зробили вагомий професійний внесок у лісівничо-просвітницьку роботу.
Також під час урочистої частини кращі лісівники області отримали відзнаки з нагоди професійного свята.
11 виставкових наметів від кожного з держлісгоспів, які ознайомили відвідувачів із щоденною роботою лісівників, представили здобутки та особливості кожного держлісгоспу. Лісівники підготували інформаційні матеріали, стенди, зразки насіння, посадкового матеріалу, який вони вирощують (декоративні та лісоутворюючі породи), показували та демонстрували роботу сучасних приладів складення планово-картографічних матеріалів, електронного обліку деревини та інвентаризації лісу, демонстрували сучасну техніку, що використовується у роботі для моніторингу стану лісових насаджень та фауни (фотопастки, дрон). Звісно, представили і роботу лісівників у мисливському господарстві, тому у наметах були і різні в оформленні штучні гніздівки, солонці, годівниці, інформація про тваринний світ Вінниччини, опудала тварин.
Сьогодні лісівники активно розводять і відновлюють популяцію фазанів, яких як і минулого року, привезли іллінецькі лісівники, а ще – павича, перепела, крижня. Також лісівники розповідали про побічне користування лісом, представляючи на фестивалі результати цього напрямку – лісовий мед, збір із лікарських рослин, ягоди, гриби, горіхи. Адже дбайливий господар вміло і невиснажливо уміє використовувати на благо людини недеревні ресурси лісу. Все це – екологічно чисті і корисні для здоров’я продукти. А на святі і вінничани мали можливість і подивитись, і скуштувати того ж лісового меду, узвару, березового соку, трав’яного чаю, малини.
А ще лісівники уміють не лише вирощувати ліс та охороняти диких звірів – вони і творчі особистості. Тому були й виставки творчості лісівників та народних майстрів на лісову тематику – картини, вироби з дерева, вишиті картини. Бершадський лісгосп представив прекрасну виставку народного майстра В. Бондаря (вироби з дерева) та майстрині О. Мартинової (вишиті стрічками картини). Крижопільський лісгосп показав картини відомого живописця, члена Національної Спілки художників України В. Тишецького, перший запис у трудовій кризі якого зроблений саме у Крижопільському лісгоспі.
Окремо слід сказати про участь у святі дітей. У системі держпідприємств Вінницького ОУЛМГ сьогодні діє 50 учнівських лісництв. На фестиваль приїхали представники більшості із них. Юні лісівники представили свою роботу у різноманітних локаціях, свої наукові роботи, чудові вироби з природних матеріалів, малюнки, проводили майстер-класи. Дівчатка робили бажаючим чудовий боді-арт на лісову тематику – зайчики, лисички, жолуді і квіти красувалися на дитячих щічках і ручках. А їхні педагоги-наставники навчали малюків, як із прищіпки зробити птаха, розмальовували дерев’яних тваринок, вирізали аплікації, був навіть майстер-клас із малювання картин з допомогою праски і розтоплених воскових олівців.
Також юні лісівники брали участь у ярмарку «Солодка лісова галявина». У лісових фартушках та вишиванках закликали гостей купувати свіжу випічку, печиво на лісову тематику, кекси з жолудями, солодкі напої.
Гості та учасники свята залюбки фотографувалися на фоні чудових фотозон. Дітки активно фотографувались, підставляючи личка, на фотозоні жмеринських лісівників. Прекрасна локація з природних матеріалів приваблювала відвідувачів фестивалю, її підготували студенти Вінницького Національного аграрного університету, який має факультет агрономії та лісівництва. Були і наші уже традиційні фотозони, присвячені 100-річчю управління. Тут, а ще на фоні наметів, водограю, сцени, гості та учасники фесту зробили незабутні світлини на пам'ять про цей святковий день.
А завершився фестиваль чудовим концертом, підготовленим талановитими юними лісівниками. Активні, творчі, радісні, святкові, одягнені у чудові лісівничі форми найрізноманітніших фасонів – мило глянути! Дехто уже й покинув стіни рідної школи, проте все одно не забуває роки, проведені з лісівниками. Так, цього року із сцени звучав чарівний голос уже студентки Вінницького коледжу культури і мистецтв ім. Леонтовича Яни Токар, ще вчорашньої вихованки учнівського лісництва «Паросток» (Крижопільський лісгосп).
Тож обласний лісівничо-просвітницький фестиваль «Пізнай ліс!» став уже традиційним, і сподіваємось, корисним, довгожданим і одним із улюблених для вінничан. До наступної зустрічі!