На Вінниччині - 5 клас пожежної небезпеки!

У зв’язку з високим температурним режимом (вище 30 градусів за Цельсієм) сьогодні, 19 червня в Україні, у тому числі й на Вінниччині, оголошено надзвичайну пожежну небезпеку (5 класу).
Лісівники оберігають ліси Вінниччини від можливого вогню: проводять роз’яснювальну роботу, штрафують порушників правил пожежної безпеки, перекривають в’їзди до лісу та роблять мінсмуги.
Задля недопущення виникнення лісових пожеж, збереження життя та здоров’я тих, хто перебуває у лісі, лісівники Вінниччини закликають громадян суворо дотримуватися правил пожежної безпеки на території лісових масивів. Адже найчастіше «червоного півня» до лісу впускає людська недбалість та неуважність.
Нагадуємо, що у цей період заборонено:
- розведення багать у лісі (крім тих, що пов'язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях);
- заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;
- відвідування населенням хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки;
- палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки, крім місць, що обладнані для цієї мети;
- залишати у непередбачених для цього місцях лісу обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір'я тощо;
- заправляти пальним у лісі паливні баки під час роботи двигуна;
- експлуатувати машини та інші механізми з несправною паливною та іскрогасною системою;
- палити або користуватися відкритим вогнем під час проведення робіт з паливно-мастильними матеріалами (переливання пального, заправлення двигунів).
Стаття 77 Адміністративного кодексу України передбачає за порушення правил пожежної безпеки штраф від 85 до 255 гривень.
Державна лісова охорона усіх 11 держпідприємств лісового господарства Вінницького ОУЛМГ проводить моніторинг пожежної обстановки у лісових масивах, а також здійснює комплекс профілактичних та попереджувальних заходів з охорони лісів від пожеж.
З початку року станом на червень проведено 235 рейдів із виявлення порушників правил пожежної безпеки, у результаті яких виявлено 75 порушників (більшість порушень – це розведення багаття у недозволеному місці), яких оштрафовано на суму 9384 грн. Облаштовано 333 км мінералізованих смуг, виконано доглядів за мінсмугами на 517 км, перекрито 317 позапланових доріг, встановлено 253 бігборди (наглядна агітація), проводиться активна роз’яснювальна робота з населенням та виступи у ЗМІ.
Ліс – це домівка для живих істот. Пожежі завдають лісам величезної шкоди. Бережіть ліси від вогню!