На колегії Держлісагентства обговорили результати та плани лісокультурної кампанії

Сьогодні під головуванням заступника Голови відомства Володимира Бондаря відбулося засідання колегії Державного агентства лісових ресурсів України.
Під час засідання розглянуто питання про результати лісокультурного виробництва у 2018 році та завдання на 2019 рік.
 
Зокрема, начальник Управління лісового господарства та відтворення лісів Держлісагентства Володимир Романовський повідомив, що у минулому році відтворення лісів виконано на площі 43,9 тис. гектарів, що становить 109,9% до річного завдання. Весь обсяг робіт виконаний на землях лісогосподарського призначення і на землях, що передані державним підприємствам для лісорозведення. У тому числі на площі 1,9 тис. гектарів було створено нові ліси.
 
Найбільший обсяг нових лісів змогли виконати Полтавське, Запорізьке, Кіровоградське та Луганське обласні управління лісового та мисливського господарства – разом 1292 гектари або 67,2% від загальної площі нових лісів.
 
Через відсутність необхідного державного фінансування не виконали завдання по створенню нових лісів підприємства Донецького і Херсонського обласних управлінь лісового та мисливського господарства.
 
До лісових культур зараховано також 14,9 тис. гектарів лісових насаджень, створених шляхом природного поновлення, що становить 35,6% від відновлення лісів у 2018 році. Майже 87% природного поновлення зосереджено на Поліссі і в Карпатському регіоні, тобто на територіях, що за лісорослинними умовами є сприятливими для відновлення лісів таким способом.
 
Окрім того, на колегії зазначила, що обсяг відновлення лісів у 2018 році в цілому по Держлісагентству зменшився на 10 тисяч гектарів у порівнянні з 2017 роком або на 19%, в тому числі шляхом природного поновлення - на 4 тисячі гектарів або 21%. Це результат дії нових Санітарних правил в лісах України. У той же час підприємства Волинського обласного управління не зменшили, а навпаки, наростили обсяг лісовідновлення.
Також Володимир Романовський поінформував щодо готовності підприємств галузі до лісокультурної кампанії у 2019 році.
 
Для забезпечення весняних лісокультурних робіт якісним садивним матеріалом у 2018 році в лісових розсадниках вирощено 245,8 млн шт. стандартного садивного матеріалу.
 
Протягом 2019 року передбачається виконати відтворення лісів на 38,2 тис. га, в тому числі 2,2 тис. га лісорозведення або нових лісів при передбаченому і своєчасному фінансуванні лісогосподарських підприємств Степової зони. У 8 областях південно-східного регіону, при сприятливих фінансових можливостях, буде створено більшу частину нових лісів – 1658 гектарів або 76%.
 
«Необхідно зазначити, що є необхідний резерв земель для створення нових лісів. Однак майже всі вони знаходиться в степових областях. На сьогодні на 17,6 тис. гектарів оформлені речові права на земельні ділянки, що при належному фінансуванні дає нам можливість у кілька разів збільшити обсяг лісорозведення, ніж запланований на цей рік», - сказав Володимир Романовський.
 
Члени колегії Держлісагентства підкреслили, що завданням обласних управлінь є забезпечення своєчасного і повноцінного контролю за якістю та проведенням в оптимальні терміни всіх лісокультурних робіт, інформування громадськості через ЗМІ.
 
У свою чергу, заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар звернув увагу на те, що питання роботи з громадськістю та засобами масової інформації – це питання виживання галузі. «Їх потрібно ставити нарівні з усіма іншими професійними напрямами нашої діяльності. Так, ми трохи активізувалися у цьому напрямку. Але належного рівня на сьогодні ще не досягли. Нам потрібно популяризувати нашу роботу. Говорити доступною мовою з громадськістю – має стати нашою функцією. Керівники управлінь, лісгоспів і всі інші мають бути активними учасниками спілкування з громадськістю», - сказав він.