Механізація трудомістких процесів - пріоритетний напрямок бершадських лісівників

Механізація має важливе значення у повсякденній роботі бершадських лісівників. Підготовка грунту перед посадкою лісу, механізоване висівання жолудя, догляди за лісовими культурами – далеко не весь перелік заходів. Ця робота вимагає значних фізичних зусиль, часових затрат та мусить бути здійснена максимально якісно та вчасно.
У ДП «Бершадський лісгосп» активно використовують дієві засоби механізації. Під час виїзної колегії Вінницького ОУЛМГ, що відбулася на базі Бершадського держлісгоспу 7 серпня, директорам держлісгоспів продемонстрували кілька новинок та удосконалених агрегатів.
У кожному лісництві у робочому арсеналі є трактори МТЗ-82 та культиватори КЛБ-1,7. За їх допомогою виконуються основна частина всіх робіт – це підготовка грунту та механізовані догляди. Раціоналізаторами бершадського держлісгоспу на чолі з головним лісничим В.А. Сташенком розроблено покращений культиватор КЛБ-1,7М. Агрегат складається із 4 батарей, що мають рухоме з’єдання, його задня частина може підніматися не залежно від передньої, і це дає можливість переїжджати через пеньки без зсувів в рядки, не пошкоджуючи насадження, та не ламаючи конструкцію. Батареї розміщені так, що за один прохід можна здійснювати догляди в розвал і всклад. Також зміною положення батарей виконується суцільний обробіток грунту на лісосіках.
Підготовку грунту при лісовідновленні здійснюють трактором МТЗ-82 в агрегаті з плугом ПЛ-75-15М з послідуючою розробкою плужних скиб культиватором КЛБ-1,7 всклад, при цьому утворюється гребінь родючого грунту (далі у цей гребінь здійснюється посадка саджанців чи посів жолудя). На захисних насадженнях основний обробіток грунту, наорювання смуг, виконується плугом ПЛН-3-35, додаткова підготовка грунту – фрезою ФЛУ-0,8 або новою полегшеною ФС-1,2. Механізоване створення лісових культур на захисних насадженнях здійснюється саджалкою лісовою СЛЧН-1.
Покращена бершадськими лісівниками і дискова борона АГД-2,5, якою готують грунт на лісорозсаднику. До основної борони додані ззаду катки, які подрібнюють грудки, та зубчаста борона, яка складається з пружинистих пальців, що розрівнюють грунт після катків. Додаткову підготовку грунту здійснюють культиватором КПС-4. Для висівання жолудя на розсаднику використовується сівалка СПП-3Ш на базі МТЗ-82, для позакореневого підживлення посівів – обрискувач-400 на базі МТЗ-82. Догляди за посівами виконують самохідним шасі Т-16 в агрегаті з культиватором КРН-1,3. Підорюють сіянці трактором МТЗ-82 в агрегаті з нависною викопочною скобою НВС-1,2.
У пошуках більш легких, економних та ефективних знарядь лісівники ДП «Бершадський лісгосп» придбали нову косарку роторну дорожню КРД-1,5А, що використовується на базі МТЗ-82. Вона призначена для зрубування у міжряддях молодої порослі супутніх порід та трав’яної порослі, які заважають росту головної породи. Використовується у молодих насадженнях до 5 років. Перевага даного механізму у тому, що навісна косарка розміщена збоку трактора, тож механізатор добре бачить зону обробітку. Також зручна для косіння бур’янів та порослі на узбіччях доріг. Попередньо для цих завдань використовувався рубщик коридорів ротаційний РКР-1,5 – більш важкий та енергозатратний, він залишений на доглядах за старшими насадженнями, його можливості дозволяють знищувати поросль діаметром до 2 см, здійснювати освітлення у зімкнутих лісових культурах.
Велику увагу лісівники приділяють пошуку та використанню полегшених агрегатів, які виконують кілька функцій за один прохід, не викликають додаткових навантажень на грунт, не ущільнюють його. Бершадський лісгосп повністю забезпечений механізованими засобами, щоб створювати сотні гектарів нових лісів, вчасно доглядати за ними та якісно збільшувати лісистість області.