Люди творять сучасну історію лісового господарства Вінниччини

За кілька днів лісівники усієї України і Вінниччини відзначатимуть своє професійне свято – день працівника лісу
Поділля – це споконвічно аграрний регіон, край хліборобів. Однак без лісу справжній подолянин не уявляє свого життя. Ми знаходимося у зоні лісостепу, у чудовому мальовничому куточку, серці України, де ліси органічно чергуються із нивами, пасовиськами, ріками та ставочками, балками та горбами, автомобільними магістралями та житловими поселеннями.
Лісове господарство Вінниччини має давню та цікаву історію, багату практику, гідні імена. Змінювались державні устрої, змінюється природа, а відповідно – міняється ліс. Але він залишається, не залежно від економічних чи соціальних криз. Сьогоднішні дубові діброви – це візитівка лісового господарства Вінниччини. А загалом ліс займає площу 366,4 тис. га (13,8% території області). Це справжні зелені легені нашої Вінниччини, країни, планети, джерело кисню і багата природна скарбниця відновлюваних ресурсів, деревних і недеревних. 
Але головна мета вирощування лісу – екологічна. Чи задумується рядовий українець, а як же створюються ліси, як ростуть, як відновлюються? Адже більшість насаджень – рукотворні, штучні насадження, створені руками людини-лісівника. То хто ж допомагає нам, українцям, отримувати одне із головних державних багатств – ліс? Хто він, лісівник, скільки людей і яких кваліфікаційних рівнів, яких спеціальностей та рангів допомагають нам мати ліс?
Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства очолює начальник А.О.Бондар. У системі управління – 11 держлісгоспів, два з яких є лісомисливськими господарствами: ДП «Вінницький лісгосп», ДП «Бершадський лісгосп», ДП «Гайсинський лісгосп», ДП «Дашівське ДЛМГ», ДП «Жмеринський лісгосп», ДП «Іллінецький лісгосп», ДП «Крижопільський лісгосп», ДП «Могилів-Подільський лісгосп», ДП «Тульчинське ЛМГ», ДП «Хмільницький лісгосп», ДП «Чечельницький лісгосп» та ДП «Вінницяліссервіс». Відповідно у системі лісового господарства Вінниччини працює 12 директорів та 10 головних лісничих (на даний час).
Управління, лісгоспи та ДП «Вінницяліссервіс» об’єднують разом 1506 працівників. З них жіноча частка – усього 259 осіб. Так склалося традиційно, адже на цій посаді і не кожен мужній, фізично витривалий чоловік зможе працювати, бо вимоги до праці лісівника – серйозні!
Із загальної кількості 634 особи – це державна лісова охорона. Це ті, хто безпосередньо садить і вирощує ліс, охороняє його від пожеж, шкідників. Це інженери, лісничі, майстри лісу. Отож, лісництва 11 лісгоспів очолює 59 лісничих, у яких є 56 помічників лісничих. У лісових обходах трудиться 50 старших майстрів лісу, 360 майстрів лісу, 19 майстрів лісозаготівельних робіт. У штаті лісгоспів працює 9 інженерів лісового господарства, 8 інженерів з лісових культур, 4 інженери з лісозаготівлі, 6 інженерів з охорони і захисту лісу, 2 інженери з переробки деревини, 9 інженерів з охорони праці.
У мисливському господарстві Вінниччини оберігає лісову фауну, дбає про тварин та контролює законність полювання 18 мисливствознавців, 11 районних мисливствознавців, 23 єгеря.
Ну і ніяк не буде працювати жодна сфера без ведення документів, обігу коштів, підбору кадрів. Тому у нас працює 10 головних економістів, 10 головних бухгалтерів, 15 економістів, 49 бухгалтерів, 46 бухгалтерів цехів, лісництв, 9 інспекторів із кадрів. А ще - 9 головних інженерів, 7 головних механіків.
Робочі посади у лісовому господарстві займають 66 звалювальників лісу (лісоруби), 48 верстатників, 5 заточників інструментів, 22 стропальники, 81 водій на вивезенні лісу, 10 машиністів-кранівників, 46 трактористів лісозаготівельних робіт, 60 трактористів на лісогосподарських роботах та 233 інших робітників!
А усі новини лісового господарства, інформаційне обличчя галузі формуємо та представляємо для ЗМІ ми, речники пресслужби управління лісового та мисливського господарства.
З прийдешнім святом, наші дорогі лісівники Вінниччини!
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ