Лісовим розсадникам – постійна увага вінницьких лісівників

Ліс розпочинається з лісового розсадника, у якому висівається і проростає насіння, вирощуються сіянці майбутніх дерев. Базовий лісовий розсадник ДП «Жмеринський лісгосп» забезпечує потреби держлісгоспу у якісному посадматеріалі. Цього року він зайняв третє місце у конкурсі обласного відділення Товариства лісівників України у відповідній номінації.
Базовий лісорозсадник розміщений на території  Барського лісництва ДП «Жмеринський лісгосп»  поблизу с. Іванівці Барського району. Має загальну площу 3,7 га.
Рельєф ділянки, на якій розташований розсадник, переважно рівнинний, місцями горбистий, що дозволяє застосовувати полив і повну механізацію робіт, які виконуються.
На цій ділянці грунти достатньо родючі, структурні, свіжі середні суглинки. Організація території розсадника передбачає оптимальне розташування виробничих і допоміжних частин з урахуванням особливостей вирощування окремих видів садивного матеріалу та їх вимогливості до умов середовища.
Посівне відділення складається з шести полів загальною площею 2,1 га. На них введені сівозміни для покращення фізичних властивостей та родючості ґрунту, накопичення вологи, очищення полів  від бур’янів, хвороб і шкідників. Щоб підвищити родючість ґрунту, в сівозміну вводиться ґрунтополіпшувальні сільськогосподарські культури (конюшина, люцерна, люпин та інше.
У посівному відділенні вирощуються такі лісоутворюючі деревні та чагарникові породи, як дуб звичайний, дуб червоний, горіх чорний, липа широколиста, липа серцелиста, абрикос, алича, яблуня лісова, калина, черешня, ліщина, вишня, гіркокаштан, груша, шипшина, клен гостролистий, клен татарський, клен–явір та інші.
Тут, у лісовому розсаднику, жмеринські лісівники щороку вирощують 650-850 тис. шт. стандартного посадкового матеріалу. Середньорічна потреба лісгоспу в посадковому матеріалі становить близько 600 тис. шт., тобто решта посадкового матеріалу залишається на дорощування та для реалізації.