Лісові розсадники вінницьких лісівників – колиска майбутніх лісів!

Лісові розсадники називають пологовим відділенням та дитячим садочком для майбутнього лісу. А ще – колискою майбутнього лісу. Тут народжуються майбутні дерева, висіваються, зростають, міцніють сіянці, з яких створюють майбутній ліс. Чимало клопіткої та відповідальної роботи доводиться виконати лісівникам, майстрам розсадників, робітникам, лісокультурницям, аби отримати якісний посадковий матеріал. Часом на допомогу в розсадники організовують справжній трудовий десант. Адже головне – встигнути вчасно посіяти та доглянути.
У лісових розсадниках насіння лісоутворюючих порід висівають у посівних відділеннях у відкритий грунт, також у контрольованому середовищі (у коробах), сіянці із закритою кореневою системою ростуть у полістиролових касетах у теплицях, також у теплицях вкорінюються способом зеленого живцювання декоративні різновиди або висівають хвойні породи. Саме в теплично-парниковому господарстві ця зелена «малеча» підростає, кріпне, проходить загартовування і поступово готується до дорослого життя - висаджування у відкритий ґрунт.
Тому всі держпідприємства Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства з великою відповідальністю та на високому рівні займаються теплично-парниковим господарством. Щороку лісгоспи вирощують до 12 млн. шт. садивного матеріалу. У 2019 році - 10,5 млн. шт. садивного матеріалу лісоутворюючих та декоративних порід. Зокрема лісоутворюючих порід - 6,8 млн. шт. (дуба звичайного - 5,4 млн. шт., горіха чорного – понад 600 тис. шт., модрини – 98 тис. шт., дугласії – 48 тис. шт., береки – 60 тис. шт., черешні – 208 тис. шт., груші – 365 тис. шт. та ін.). Усього в лісових розсадниках та теплицях лісгоспи вирощують посадматеріал в асортименті близько 60 порід. Держпідприємства повністю забезпечені власним садивним матеріалом для створення лісових культур, озеленення садиб підприємств.
Держлісгоспи Вінницького ОУЛМГ вирощують посадматеріал у 31 лісовому розсаднику, що мають загальну площу понад 230 га.
На фото - гарні рівненькі рядочки молодих сіянців майбутніх лісових дерев, які справді радують око. Дуб звичайний, черешня, груша, клен, акація, горіх чорний та навіть хвойні, які зазвичай вирощують у контрольованому середовищі, - ці породи, висіяні руками турботливих лісівників, вчасно доглянуті, вбережені від бур’яну та политі зрошувальною системою, зростають нині у Басаличівському лісництві. Осінь завітала на лісові розсадники, але її не варто боятися, коли сіянці такі міцні, загартовані, рівні! А якісний садивний матеріал – обов’язкова складова успішного відновлення лісу.