Лісівники Вінниччини збільшують лісистість рідного краю!

З 11% на зорі Незалежності до 13,8 % лісів на території Вінницької області у сучасній Україні – так щороку власними силами і коштами лісгоспи області збільшують лісистість, створюють нові ліси там, де вчора були пустирі, яруги, балки, крутосхили.
Вінниччина – традиційно аграрний регіон, тому природним є фактор лісодефіцитності (11 місце серед областей в Україні за площею лісового фонду). На одного жителя області припадає 0,21 га лісу (в середньому по Україні цей показник становить 0,16 га, у деяких країнах Європи - значно вищий).
Однак лісівники щороку збільшують площі нових лісів, заліснюючи малопродуктивні землі. Створення нових лісів (захисних насаджень) - це важка праця. Започатковано рух зі створення полезахисних смуг, насаджень ще у радянські часи (так званий сталінський план перетворення природи). Тоді масово створювались лісозахисні, лісомеліоративні станції. На Вінниччині особливо активно в надзвичайно важких умовах заліснювали схили Дністра.
Сьогодні під створення захисних насаджень передають землі, не придатні для ведення сільського господарства, малопродуктивні деградовані грунти, або так званий меліофонд. Якою б не була назва, але суть залишається однаковою: на зазвичай важких для доступу техніки ділянках (ярах, крутосхилах, заболочених місцевостях), які роками пустують, лісівники створюють лісові насадження, найчастіше вручну висаджуючи саджанці чи висіваючи насіння лісових порід. У перші роки захисні насадження, як і молоді насадження державного лісового фонду, потребують догляду, який працівники лісгоспів проводять кілька разів за вегетаційний період, знищуючи шкідливу забур’яненість, розпушуючи міжряддя.
Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства реалізовує одне із пріоритетних завдань державної ваги - підвищення лісистості Вінниччини. І результати цієї титанічної праці підтверджуються цифрами.
- У 1991 році лісистість Вінницької області складала близько 11%. Нині на Вінниччині заліснено 13,8 % від загальної території, а має бути 15 % (мінімально оптимальна наукова норма), а то й 20 %. Для досягнення оптимального рівня в області потрібно створити щонайменше 30 тисяч гектарів, – зазначає начальник Вінницького ОУЛМГ А.О. Бондар.
Держпідприємства лісового господарства Вінниччини мають усі ресурси для якнайшвидшого і якісного заліснення Вінниччини до оптимального рівня: це достатня кількість садивного матеріалу, що вирощується у власних теплично-парникових господарствах лісгоспів, це досвід професійних лісівників, поєднаний із сучасними науковими підходами, це матеріально-технічна база. Лісівники можуть щорічно створювати нові ліси на площі 2-3 тис. га.
Необхідні принципова державна позиція та підтримка на місцях. Вінницьке ОУЛМГ плідно співпрацює у цьому питанні з обласною державною адміністрацією, обласною радою, територіальними громадами, райдержадміністраціями та райрадами Вінницької області. Проте на сьогодні найбільшою проблемою при створенні нових лісів є виділення територіальними громадами земельних ділянок та надзвичайно тривала і дороговартісна процедура виготовлення правовстановлюючих документів.
За роки Незалежності України на Вінниччині створено нових лісів 11554 га. Порівняймо: на початку 70-х років минулого століття лісівники області створювали щорічно 2000-2600 га нових лісів, у 1973 році – 3935 га! За період Незалежної України пік створення нових лісів на Вінниччині припадає на 2009 рік – 1155 га. Уже в 2018 році – лише 85 га, у 2019 році – усього 39 га...
Найбільше у цьогорічній весняній лісокультурній кампанії посадили нових лісів у Чечельницькому лісгоспі (до речі, Чечельниччина має найвищий у області відсоток лісистості). 15 га для заліснення передала сільська громада с.Торканівка Тростянецького району (сільський голова Тамара Каук). На 4 ділянках упродовж тижня працівники лісгоспу створили культури акації з чагарником. Іллінецький лісгосп створив цього року 10 га захисних насаджень на землях, переданих сільськими радами с. Якимівка (Оратівський район, сільський голова Кухар В.С.) та с. Білашки (Погребищенський район, Дзигар Ю.І.).
Навіть у повоєнний період, незважаючи на вкрай важке становище в державі, виділялися кошти, землі, матеріальні ресурси для масового створення нових лісів. Сьогодні лісівники Вінниччини готові не лише охороняти ліси та відновлювати їх на місцях суцільних зрубів, а й збільшувати площу лісів рідного краю за рахунок створення нових лісів. Створювати майбутні ліси на землях, які роками пустують, заростають чагарниками.