Лісівники Вінниччини закликають: збираймо лікарську сировину бережливо!

Багате Поділля своїми природними скарбами, серед яких – цінні лікарські рослини. Народні традиції передають з покоління у покоління знання про те, які частини рослини (стебло, цвіт, плоди, листя, корені, кору) і в який час доби і року заготовляти. Лісівники Вінниччини закликають населення цінувати природні ресурси і заготовляти лікарську сировину правильно, раціонально і бережливо, не зважаючи на наявність чи відсутність прородоохоронного статусу рослини!
По-перше, під час заготівлі сировини необхідно дотримуватись правил перебування у лісі. Стаття 66 Лісового Кодексу України дозволяє населенню безкоштовно збирати в лісах для власного споживання ягоди, гриби, горіхи й лікарські трави за умови, що це не завдає шкоди лісу. При цьому громадяни зобов’язані дотримуватися правил пожежної безпеки, не шкодити лісовим насадженням.
По-друге, не знищувати рідкісних представників лісової флори й фауни. У Вінницькій області багато видів лікарських рослин занесені до Червоної книги, приміром, це барвінок малий, горицвіт весняний чи оман високий. Тому під час заготівлі лікарської сировини варто з’ясувати, чи це не зникаючий або рідкісний вид. Заготовляти ці рослини заборонено. Деякі види лікарських рослин залишилися в Україні в невеликих кількостях, тому теж не можна проводити промислової заготівлі їхньої сировини.
По-третє, дотримуватись правил збору для збереження місця зростання рослини. А саме:
- не заготовляти рослини щороку на одних і тих же місцях, щоб не допустити їхнього повного виснаження, особливо коли заготовляються корені. Слід припиняти збір лікарської сировини на кілька років для зміцнення і розмноження рослин і відновлення їхніх запасів;
- якщо заготовляється листя рослини, то слід залишати не менше ніж 25-30 відсотків листків на пагонах;
- заготовляючи трави, стебла зрізувати на деякій відстані від землі, не вириваючи рослини з корінням, кореневищами і цибулинами;
- при заготівлі плодів, листків чи суцвіття з дерев і чагарників не зрізати і не спилювати великих гілок та не ламати їх.
До того ж, слід мати грунтовні знання з фітотерапії для того, щоб дарма не нищити нелікарські рослини і щоб достеменно знати, що це не отруйна рослина.
Бережіть ліс, бережіть природу, турбуйтеся про збереження природного біорізноманяття!