Лісівники Вінниччини закликають: не паліть стерню та суху траву!

Традиційно палії сухих рослинних решток у нас активізовуються двічі на рік: на початку весни після того, як сходить сніг, та влітку по завершенню жнив. Зараз – якраз саме другий випадок, коли за багато кілометрів у полях видніються стовпи чорного диму, бо палять стерню.
Хто це робить? Невігласи від «нічого робити», деякі фермери через те, що так простіше і менш затратно підготувати грунт для наступної сівби. Спалювання стерні та сухої трави – злочин проти природи. Адже у спеку вогонь, підсилений польовим вітром, може призвести до пожеж у лісових масивах або населених пунктах.
Унаслідок сільгосппалів, які проводять сільгоспкористувачі та мешканці сіл, могутні лісові масиви часто перетворються на згарища. Біда в тому, що підпалювача важко спіймати за руку, а притягти до відповідальності - ще важче. Вогонь спалює не тільки стерню, а й і полезахисні смуги. По них вогонь без перепон прямує до лісових масивів, іноді й мінералізовані смуги не можуть йому перешкодити. Палаючі головешки перелітають на відстань 20-50 метрів, створюючи нові осередки лісової пожежі.
Вкрита лісовою рослинністю площа держлісгопів Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства становить 218,8 тис. га. Наші ліси розподілені на 5 класів пожежної небезпеки, з яких до 1 класу належить 2,1 % лісових насаджень (4,5 тис. га), 2 клас – це 9,1 %  (19,1, тис. га), 3 клас – 56 % (118,4 тис. га), 4 клас – 31,2 % (66,0 тис. га), 5 клас – 1,6 %  (3,3 тис. га). Середній клас природної пожежної небезпеки по Вінницькому обласному управлінню лісового та мисливського господарства – третій. Тому, на щастя, у нашій місцевості лісові пожежі трапляються рідко і не переходять у верхові, як у хвойних лісах.
Проте слід бути пильними, адже при вогневому виході пошкоджується від 20 до 50 відсотків дерев або гірше - ліс перетворюється в попелище. Відновлення лісових масивів - справа нелегка і недешева.А це мільйони державних коштів, праця тисяч лісівників, які протягом багатьох десятиліть вкладають в цю справу душу й серце. Ліс створений руками людей, - це їхні знання, досвід, повсякденна важка праця, починаючи зі збирання насіння, вирощування сіянців, підготовки ґрунту, висаджування і догляду за молодими насадженнями.
Лісівники Вінниччини звертаються до керівників сільськогосподарських підприємств та населення сільської місцевості припинити ганебну, шкідливу і незаконну практику спалювання пожнивних залишків, стерні, багаторічних трав на ділянках, які прилягають до лісових масивів. Це пряме порушення статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Відповідно до статті 77-1 КУпАП штраф за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, на землях сільськогосподарського призначення, у населених пунктах складає:
- для громадян: 180 – 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3060 – 6120 грн.);
- для посадових осіб: 900 – 1260 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (15300 – 21420 грн.).
Штраф за вищевказані дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду, складає:
- для громадян: 360-720 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (6120 – 12240 грн.);
- для посадових осіб: 1260 – 1800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (21420 – 30600 грн.).
Протягом серпня рятувальники Вінниччини сотні разів виїжджали на пожежі, спричинені палінням пожнивних решток. Крім того, випалюючи суху рослинність, ми руйнуємо біосистему. Адже у нищівному вогні гинуть тварини, для яких поле є рідним домом (зайці, птахи, дрібні гризуни, їжаки, пташенята, ящірки, жаби, різноманітні черв’яки, комахи, личинки). Гинуть рослини, адже знищується насіння однорічних та дворічних трав. Вогонь частково або повністю знищує кореневу систему та гілля багаторічних рослин, тому значно збіднюється видовий склад місцевої флори. Збіднюється склад грунту, бо випалюється найцінніший гумус, знижується родючість, знищуються корисні мікроорганізми, що населяють грунт, які нескоро відновляться у випаленій землі. А ще - забруднюється атмосфера. При згоранні утворюються сполуки з канцерогенними властивостями, у повітря виділяється багато небезпечних для здоров’я людини речовин.
Лише один відсоток пожеж у природному середовищі виникає внаслідок прямих ударів блискавки, виверження вулканів, самозаймистість торфу, вугілля… Решта пожеж - наслідок людської необережності та недбалості. Бережіть ліс, безцінну скарбницю кисню на планеті!
Не паліть суху траву, стерню! Якщо бачите паліїв – телефонуйте 102 або на цілодобову «гарячу» лінію обласного управління лісового та мисливського господарства: 61-17-42!