Лісівники Вінниччини розпочали збір насіння хвойних

Лісокультурна праця триває упродовж цілого року, і зимовий період – далеко не час для відпочинку у лісовому господарстві. Серед чільних завдань лісівників Вінниччини – заготівля якісного насіння. Адже ліс починається з насіння.  У залежності від періоду та тривалості дозрівання плодів певної породи, насіння заготовляють влітку, восени і навіть узимку! Наразі у лісгоспах Вінниччини розпочали збирати насіння хвойних (шпилькових) порід.
У подільських лісах у складі лісових культур із хвойних порід зростають традиційні сосна звичайна і ялина звичайна, а також інтродуковані хвойні породи – це модрина європейська, дугласія, ялиця біла.
Саме у січні-лютому лісівники здійснюють заготівлю насіння хвойних порід. У 2022 році держлісгоспи Вінницького ОУЛМГ планують заготовити усього 28 тонн лісового насіння, з якого 200 кг – це насіння хвойних порід. Вічнозелених шпилькових дерев не так багато у складі лісових насаджень подільських дібров, як листяних, основну частину (до 80 відсотків) яких займає дуб звичайний. Проте і це – досить важлива частина роботи. Адже насіння шпилькових порід в основному дрібненьке, це не горіх чи жолудь, і правильно та якісно заготовити його не так просто.
Щоб отримати насіння, спочатко потрібно дістати з дерев шишки, які в більшості ростуть на самих верхівках. Щоб дістатись на досить значну висоту ялин чи сосен, лісівники використовують драбини або навіть винаймають підйомники. Часто збирають шишки із гілля заготовлених дерев під час зимових рубок догляду чи рубок головного користування. Важливо своєчасно зібрати їх, щоб насіння не висипалося.
Збирають в лісгопах Вінниччини і насіння з модрини європейської. Хоч це достатньо нова для подільських лісів порода, але є дерева, які плодоносять. Збір насіння модрини - дуже трудомісткий процес, адже воно надто дрібне, шишки – теж малого розміру.
Щоб отримати якісне насіння, слід правильно переробити заготовлену сировину у шишкосушарках. До рухомого барабану закладається партія шишок, що просушуються не менше 12 годин. Температура під час висушування шишки поступово зменшується з 50 до 20 градусів за Цельсієм. У теплі шишка розкривається, а насіння випадає. Підбирається оптимальна температура – не занадто висока, щоб не зіпсувалось насіння, і не занизька, щоб не залишилось у шишках. Сучасні автоматизовані механізми підтримують потрібну температуру і обертають барабан із шишками 3-4 рази за годину.
Після того, як насіння висипається із розкритої шишки у піддони, його провівають, очищають. Вихід насіння з шишки ялини і сосни становить 2 %, модрини - 4 %. Далі - обов’язково направляють зразки насіння для перевірки у Вінницьку лісонасіннєву станцію. Адже висіватись має лише якісне насіння, з хорошими властивостями.
 
Пресслужба Вінницького ОУЛМГ